Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Global Gateway

EU predstavila novu strategiju kojom se suprotstavlja Kini

von der leyen AA (1)

Namjerava mobilizirati 300 milijardi eura za ulaganja u javnu i privatnu infrastrukturu u sljedećem višegodišnjem okviru 2021. do 2027. godine za investicije širom svijeta – od zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva, pa do Afrike i Azije

 

Svjesna da je politički uticaj Evropske unije u svijetu daleko ispod njezine ekonomske moći, Europska komisija je u srijedu predložila novi paket investicija pod nazivom ‘Global Gateway’ (Globalni put) kojim namjerava mobilizirati 300 milijardi eura za ulaganja u javnu i privatnu infrastrukturu u sljedećem višegodišnjem okviru 2021. do 2027. godine za investicije širom svijeta – od zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva, pa do Afrike i Azije.

Evropske finansijske institucije će staviti na raspolaganje 145 milijardi eura, a ostatak sredstava bi se trebalo mobilizirati od privatnih investitora, javlja DW.

EU je plan nazvala “mapom puta za ulaganja” u zemljama u razvoju. Smatra se eventualnom alternativom kineskoj globalnoj infrastrukturnoj strategiji “Pojas i put”.

Plan je globalnog obima, prilagođava se potrebama i strateškim interesima različitih regiona i smatra se naporom EU da se suprotstavi kineskoj inicijativi Pojas i Put koja je pokrenuta 2013. godine i finansira infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju.

Kritičari kažu da kineski plan zarobljava primaoce novca iz tog fonda i ostavlja ih u dugovima.

– Želimo učiniti ‘Global Gateway’ brendom od povjerenja koji se ističe zbog visokog kvaliteta, pouzdanih standarda i visokog nivoa transparentnosti i dobrog upravljanja – rekla je u srijedu čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Zemlje grupacije G7 razvile su plan na samitu ranije ove godine u Cornwallu kako bi zemljama u razvoju pružile alternativu inicijativi Pojas i put.

Komisija je na svojoj web stranici priznala transatlantske korijene ovog plana, ističući: “Inicijative kao što su Build Back Better World i Global Gateway međusobno će se osnaživati.”

Inicijativa Global Gateway takođe ima aspiracije širenja evropske tehnologije i stručnosti u zemljama u razvoju.

Pokrenuta 2013. godine, globalna investiciona strategija poznata kao Inicijativa Pojas i put je projekat kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Oficijelno, strategija ima za cilj bolje povezivanje Kine sa svijetom i Azijom, posebno Evropom i Afrikom.

Do 2020. godine, Peking je već uložio skoro 140 milijardi dolara širom svijeta, od čega je više od 20 milijardi dolara samo prošle godine.