Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg: NATO pomogao okončanje mračne stranice historije Evrope

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je, povodom prvostepene presude Haškog tribunala Ratku Mladiću, da je NATO pomogao da se okonča “mračna stranica historije Evrope”.

On je pozdravio presudu Mladiću, naglasivši da ona “pokazuje da je vladavina prava na djelu i da su odgovorni za zločine pozvani na odgovornost”.

Stoltenberg je rekao da je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO i da budućnost regiona vidi u evroatlantskoj saradnji i integracijama za one koji to žele.

“Nadam se da će današnja presuda približiti region pomirenju”, dodao je Stoltenberg.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson pozdravio je presudu Haškog tribunala generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, saopšteno je iz britanske Ambasade u BiH.

U saopštenju se navodi da Velika Britanija podržava Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i pozdravlja njegovu odluku da osudi Mladića na kaznu doživotnog zatvora.

Johnson smatra da treba učiniti sve da se nikada ne ponove zločini počinjeni na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka koji su označili jedan od najmračnijih perioda u historiji Evrope.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.