Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema zvanične potvrde

Šef NATO-a stiže u BiH?!

Jens Stoltenberg
FOTO: Monika Ćubela Savić/Fena
Jens Stoltenberg

Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara produžen do oktobra 2024.

 Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg navodno bi u narednom periodu trebao doći u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Kako Avaz javlja pozivajući se na svoje izvore, šef NATO-a dolazi 19. novembra, a dan poslije će se sastati sa ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem i predsjedavajućom Vijeća ministara naše zemlje Borjanom Krišto.

Prema istom izvoru, planirano je da u Sarajevu bude održan važan sastanak NAC-a 15. i 16. decembra, na kojem će prisustvovati Mircea Geoana, zamjenik Jensa Stolenberga.

Tijelo za donošenje političkih odluka

Inače, Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) je glavno tijelo za donošenje političkih odluka unutar NATO saveza.

NAC nadzire politički i vojni proces koji se odnosi na sigurnosna pitanja koja utječu na cijeli Savez. Također, okuplja predstavnike svake zemlje članice kako bi raspravljali o politici ili operativnim pitanjima koja zahtijevaju kolektivne odluke, pružajući forum za široke konzultacije između članica o svim pitanjima koja utječu na njihov mir i sigurnost.

One politike o kojima odlučuje Sjevernoatlantsko vijeće su izraz kolektivne volje zemalja članica NATO-a jer se odluke donose na temelju zajedničkog dogovora.

U prethodnim medijskim istupima Stoltenberg je izjavljivao da BiH, zajedno s Gruzijom i Moldavijom, spada u zemlje koje zaslužuju posebnu pažnju NATO-a.

Stoltenbergu je mandat generalnog sekretara produžen do oktobra 2024.

Na čelu NATO-a je od 2014. godine.