Stoltenberg u BiH: Ovdje smo da se smire tenzije i izbjegne novi konflikt

stoltenberg – ivanic – sarajevo

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg tokom radne posjete Sarajevu poručio je da BiH ima sve potrebne instrumente da napreduje ka savezu i pozvao bh. političare da poduzmu još hrabrije reforme na putu ka članstvu u NATO-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je podsjetio da NATO već dvije decenije pomaže garantiranju mira u regionu i da izuzetno cijeni partnerstvo sa BiH koje je važno za obje strane.

Generalni sekretar NATO-a je zahvalio na bh. doprinosu različitim aktivnostim NATO-a i operacionim misijama posebno u Afganistanu i u međunarodnoj borbi protiv terorizma.

“Cijenimo vašu donaciju municije Iraku koji su u borbi protiv ISIS-a i to su samo neki primjeri toga na koji način vi doprinosite našoj zajedničkoj saradnji. Vaše oružane snage čine razliku, također i vaš doprinos, to svjedoči da ste spremni dijeliti odgovornost za euroatlasnku sigurnost”, rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, BiH kao kandidat za članstvo u NATO ima potrebne instrumente da napreduje ka savezu, te je podvukao je da je “NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo onda kada sva vojna imovina bude uknjižena na državu”.

“Mi pozdravljamo reforme koje realizirate u sektoru odbrane i sigurnosti. Pregled odbrane koji je usvojen prošle godine je važan korak naprijed, kao što je i plan implementacije koji je dogovoren jučer. Zaista pozdravljam taj napredak i vašu znažnu posvećenost, ali vas pozivam da učinite još više i da preduzmete još hrabrije reforme. Sada je trenutak da svi lideri u BiH postignu teške kompromise i da rade zajedno u interesu svih zajednica i svih građana u ovoj zemlji. Vaša nastojanja će se isplatiti”, poručio je Stoltenberg.

Na medijske navode da NATO ima spremne trupe koje bi intervenisale u BiH u slučaju destabilizacije Stoltenberg je ponovio da je NATO partner BiH s kojom zajednički radi na implementiranju reformi, te potcrtao da NATO nema nikakvih namjera niti planova da rasporedi borbene trupe u BiH.

“To nije u našem planu. Naš plan je da pružamo podršku BiH u implementaciji reformi. Oni su sami odlučili da žele implementirati te reforme. Sjest ćemo zajedno sa predstavnicima BiH i vidjeti kako možemo pomoći da implementiraju taj Pregled odbrane koji su usvojili. Pomažemo joj kao suverenoj državi”, rekao je Stoltenberg i dodao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu državu da stupi u savez i da je isključivo na BiH da odluči da li želi postati članica istog.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju na Balkanu, istakavši da je NATO u ovom regionu već dvije decenije kako bi pomogao da se završi rat i očuva mir te da ne želi bilo kakvu eskalaciju sukoba u regionu.

“Sve ćemo uraditi da smirimo tenzije i da izbjegnemo bilo kakve eskalacije ili tenzije i to je poruka saveza i to je poruka koju prenosim svima u regionu. Najbolji način da se izbjegnu novi konflikti, nove tenzije je da se nastave jačati sigurnosne institucije u BiH, da se nastave implementirati reforme i da se nastavi raditi sa NATO-om na jačanju partnerstva između NATO-a i BiH. Mi smo ovdje da se smire tenzije, da se izbjegne konflikt”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Na pitanje da li ga zabrinjava ruski uticaj na Balkanu Stoltenberg je izjavio da je informiran o “ruskoj intervenciji i da je to nešto što NATO prati veoma blisko”.

“Najbolji način da povećate otpornost na bilo koju vrstu vanjskog uticaja ili intervencije je da osigurate da su demokratske institucije u zemljama Zapadng Balkana jake, da se bore protiv korupcije, da se moderniziraju, da implementiraju reforme, da su institucije sigurne i da su u mogućnosti oduprijeti se ovome i da nastave sa demokratskim procesima”, poručio je Stoltenberg.