Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stoltenberg-Zvizdić: BiH i NATO imaju zajednički interes

Zvizdic-Stoltenberg

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Briselu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kome je rekao da je strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u, saopćeno je iz njegovog ureda.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina odlučna da promoviše mir, stabilnost, bezbjednost i prosperitet u regionu i globalno, te da je opredijeljena za produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i saradnje s ciljem integracije regiona u evropske i euroatlantske integracije.

Upoznao je generalnog sekretara sa ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za clanstvo u NATO. Naglasio je da BiH nastoji da zadovolji uslove iz Tallinna kako bi NATO mogao što prije donijeti odluku o aktiviranju MAP-a.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao generalnog sekretara sa napretkom koji je postignut u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Stoltenberg je pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka za aktiviranje MAP-a i naglasio da je potrebno u potpunosti ispuniti uslove dogovorene u Tallinu.

Rekao je da NATO i BiH imaju zajednički interes, a to je jačanje saradnje u cilju sigurnosti i bezbjednosti. Zahvalio se na učešću BiH u NATO vođenoj misiji u Afganistanu u kojoj je, u ovom trenutku 55 pripadnika Oruzanih snaga BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH treba postati članica NATO-a, ne samo zbog garancije unutrašnje sigurnosti, nego i zbog činjenice da će BiH prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO postati savremena država u kojoj je demokratija, vladavina prava i postivanje ljudskih prava trajna kategorija.

On je naglasio da se Bosna i Hercegovina kroz učešće u NATO-vim aktivnostima aktivno priprema kako bi u budućnosti bila kredibilan, pripremljen i ozbiljan saveznik koji će biti dodatna vrijednost ovom Savezu i da očekuje da će na slijedecem samitu NATO-a biti aktiviran MAP.

Sastanku je prisustvovao i Almir Džuvo, šef Misije BiH u NATO u Briselu.