BiH

Mreža za izgradnju mira

Stop veličanju ratnih zločinaca i negiranju ratnih zločina

22/04/2021

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosansko-hercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste nacionalizma, fašizma, mržnje, i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina

Mreža za izgradnju mira koja trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH a koja djeluje s ciljem da gradi održivi mir izdaje saopštenje za javnost povodom oslikavanja još jednog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ovaj put u Foči.

Podsjećamo da je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.
Duboko smo zabrinuti i zabrinute zbog sve češće prakse historijskog revizionizma, negiranja utvrđenih sudskih činjenica, javnog negiranja genocida, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, te podizanja murala ratnim zločincima u bosansko-hercegovačkom društvu.

Ove prakse su postale dio naše svakodnevnice u javnom prostoru i još uvijek ne podliježu nikakvim konkretnim pravnim ali ni moralnim sankcijama i osudama od nadležnih vlasti. Ovakvim djelovanjem najviše su pogođene žrtve počinjenih ratnih zločina, kao i povratnička populacija, koje 25 godina trpe omalovažavanja i bivaju iznevjerene i retraumatizirane. Zbog ovakvih činova i činjenice da ih niko ne sankcioniše i ostali građani i građanke dodatno se osjećaju zarobljeni u ratnoj prošlosti, a koja se između ostaloga manifestuje svakodnevo u likovima ratnih zločinaca slavljenih u javnom prostoru.

Mreža za izgradnju mira smatra da presuđeni zločini ne smiju biti osporavani, a zločinci koji su ih počinili biti veličani, bez obzira na to koja strana ih je počinila ili kojoj strani pripadali. Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ovakvih djelovanja i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu neophodne radnje za otklanjanje murala i natpisa, kao i sankcionisanje odgovornih.

Podsjećajući na jasne poruke vlastima u Bosni i Hercegovini koje su došle su od strane EU zvaničnika gdje je naglašeno da u Evropskoj uniji nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine i da su revizionizam i poricanje zločina u suprotnosti s temeljnim evropskim vrijednostima, pozivamo i predstavnike i predstavnice međunarodne zajednice u BiH da načine konkretne korake kao odgovor na ove učestale pojave i činove revizionizma.

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosansko-hercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste nacionalizma, fašizma, mržnje, i veličanja presuđenih ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.