Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stotine maturanata u Sarajevu plesali posljednji srednjoškolski ples

maturanti sarajevo2

Maturantska parada, najveće okupljanje maturanata u Bosni i Hercegovini, održana je danas deveti put zaredom u Sarajevu u organizaciji Plesne akademije Romantik i Plesnog kluba Aster.

Maturanti iz Zenice, Travnika, Bugojna, Gacka i Bosanskog Grahova pridružili su se sarajevskim maturantima na Trgu djece Sarajeva, a posljednji srednjoškolski ples plesalo je više stotina mladih.

maturanti sarajevo1

Tačno u podne plesali su kadril uz muziku Johana Štrausa Mlađeg ”Fledermauss-Quadrille”.

[pull_quote_right]Prošlogodišnja generacija maturanata prikupljala je sredstva za ugrožene u poplavama i uspjeli su osigurati velika sredstva koja su donirana u najkritičnija područja[/pull_quote_right]

Maturante je pozdravio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

U cjelokupnom projektu ove godine u sinhroniziranom plesu na gradskim trgovima i ulicama, na više od 70 lokacija u 15 država, učestvovalo je više od 30.000 maturanata i maturantica.

Prva maturantska parada održana je prije 14 godina, a tvorac ideje je slovenski učitelj plesa Tomaž Ambrož. On je prošle godine u novembru preminuo i ovogodišnja manifestacija je održana u njegovu čast.

On je tu manifestaciju prijavio za obaranje Ginisovog rekorda i maturanti su u tome uspjeli četiri puta. Sarajevski su rekord oborili dva puta.

maturanti sarajevo

Prošlogodišnja generacija maturanata prikupljala je sredstva za ugrožene u poplavama i uspjeli su osigurati velika sredstva koja su donirana u najkritičnija područja.

Mladi iz Slovenije, njih više od 10.000, te su godine tačno u podne poslali donacije putem mobilnih telefona, a veća suma novca upućena je za rekonstrukciju dviju škola, jednu i BiH i jednu u Srbiji.

Najavljen je nastavak prakse okupljanja maturanata.