Stotine satiričnih statusa na FB zbog novog naziva škole u “Dobroševićima”

gl

Skupština Kantona Sarajevo jučer je usvojila Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole “Dobroševići” na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola “Mustafa Busuladžić”.

Za ovaj prijedlog nisu glasali zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke koji su tokom glasanja napustili sjednicu.

“Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit, pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je “židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja”, te izražavajući zadovoljstvo što je “Židova nestalo iz čaršije”. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf”, kazali su zastupnici SDP, DF i NS.

Međutim, predlagač inicijative tvrdi da to nije tačno te da je riječ o velikom piscu, naučniku i jednom od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca u periodu između dva svjetska rata.

Također tvrde da je nakon oslobođenja Sarajeva i dolaskom komunista na vlast otpočela i njihova borba protiv ideoloških neistomišljenika, te da je Busuladžić pogubljen jer je bio protivnik komunizma.

Nakon usvajanja Odluke o novom nazivu škole u Dobroševićima na društvenim mrežama je objavljeno na stotine satiričnih statusa i slika kojima se izražava zgražavanje zbog falsificiranja historije i pokušaja izjednačavanja antifašizma sa fašizmom. Dio tih statusa možete pogledati u našoj fotogaleriji…