Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štrajk oko 300 rudara u jami rudnika “Mramor”

Dan rudara
FOTO: Ilustracija

Rudarima druge i treće smjene Rudnika “Mramor” kod Tuzle, koji su zbog neisplaćenih plaća i drugih naknada stupili u štrajk odbivši da izađu iz jame Sjever, jutros su se pridružili i rudari današnje prve smjene. Procjenjuje se da bi u jami trenutno moglo biti oko 300 rudara.

Oni su nezadovoljni neblagovremenom isplatom plaća i drugih naknada, kao i neredovnom uplatom sredstava za zdravstveno osiguranje zbog čega im Kantonalni zavod za zdravstveno osiguranje Tuzla odbija ovjeriti zdravstvene knjžice, doznaje Fena.

Rudari su tražili da se u pregovore o realizaciji zahtjeva uključe predstavnici rudničkog i federalnog sindikata rudara, kao i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

U ovom trenutku predstavnici sindikata rudara pregovaraju sa čelnicima Rudnika “Kreka”, direktorom Osmanom Blekovićem i tehničkim direktorom Salihom Delićem.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić ocijenio je za Fenu da sigurnost rudara nije ugrožena.

– Dobro poznajem ovu jami i znam da rudari štrajkuju u prostoriji koja je sigurna. Obezbijeđena im je hrana i voda, kao i u normalnim situacijama – istaknuo je Husić.

Na pitanje da li rudari u svojim zahtjevima postavljaju i neke vezane za investiranje u izgradnju novih rudnika i termoelektrana, Husić je rekao da o tome ne može govoriti, te da svi zahtjevi treba da budu u skladu sa sindikalnim pravilima, u kojima ne smije biti uplitanja politike.

U ovom trenutku nema nagovještaja hoće li uprava Rudnika “Kreka” sklopiti dogovor s rudarima o prekidu štrajka i kada će “garavi komorati” izaći vani.