Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomić: U Trusini se dogodio stravičan zločin

BiH

dsc00143_resize_114644

Predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić danas je u izjavi za medije, u povodu obilježavanja 23 godine od ratnog zločina koji se dogodio u selu Trusina, kazala kako se na današnji dan u tom selu dogodio stravičan zločin u kojem su uz vojnike ubijeni civili i djeca.

Tomić je istaknula kako je za nju i za sve nazočne danas u Trusini veliki dan, dan kada se odavanjem počasti nevinim žrtvama svima želi poručiti kako nisu zaboravljeni a isto tako dan kada se svoj djeci želi poslati poruka da se zločin više nikada ne smiju dogoditi.

“Na današnji dan dogodio se zločin i u selu Ahmići. Zločin je zločin ma gdje se on dogodio i svi zločinci trebaju biti kažnjeni po imenu i prezimenu, svaka majka isto plače, svako dijete je izgubilo svoga oca … Na žalost pravosudne institucije u BiH još uvijek nisu završile svoj posao, nadamo se kako će jednog dana svi procesi biti završeni”, kazala je Tomić

Također, ona je dodala kako svima danas iz Trusine želi poslati poruku pomirbe i mira.

“Želim svima poručiti kako trebamo oprostiti kako bi mogli dalje živjeti”, zaključila je Tomić.

Fra Darko Drljo danas je u izjavi za medije kazao kako u Trusini nema života, kako se život gasio dugo te kako se gasi i danas.

“Prije rata je u Trusinu bilo preko 300 stanovnika, 80 kuća, sada više niti jedna osoba hrvatske nacionalnosti ne živi u ovdje”, kazao je fra Drljo.

Inače, danas se navršavaju 23 godine od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica kada su pripadnici Armije RBiH upali u selo i ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je po priznanju krivice osuđena na pet i pol godina zatvora. Sud u BiH za zločine u Trusini izrekao je u prvostupanjskoj presudi Nihadu Bojadžiću kaznu od 15 godina zatvora, Nedžad Hodžić osuđen je na 12, a Mensur Memić na deset godina. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.