Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U vladi iznenađeni

Štrajk upozorenja budžetskih korisnika HNK: Traže povećanje plata

hnk strajk33 (1)

S druge strane iz Vlade poruka da su iznenađeni i začuđeni zbog današnjeg štrajka

Članovi sindikata budžetskih korisnika Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su jednosatni štrajk upozorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

U srednjim školama se nije radio sedmi sat prve i druge smjene, dok su državni službenici i namještenici, odnosno sudstvo i policija, štrajk započeli u 12, a okončali u 13 sati.

Sindikati zahtijevaju povećanje plata u skladu s povećanjem troškova života, raspisivanje konkursa za prijem uposlenika na neodređeno vrijeme te isplatu dugovanja po pravosnažnim presudama.

Svi budžetski korisnici traže povećanje osnovice za obračun plata, a na sastanku s predstavnicima Vlade krajem oktobra predloženo je povećanje od 15 posto, čime bi se kako je rečeno, na neki način pratila posljednja poskupljenja. Do novog sastanka koji bi označio početak pregovora, do danas nije došlo, iako je precizirano da to bude početak decembra.

“Danas je sredina mjeseca, a poziva od strane Vlade nije bilo. Oni su se oglušili, dok mi u skladu s povećanjem standarda života od njih tražimo i povećanje naših dohodaka. Vlada, sve su prilike, nije spremna na to. Naši dalji koraci, ukoliko se stvari ne pokrenu, će biti u skladu s zakonom, a to mogu biti možda još jedan štrajk upozorenja, a zatim i protest i generalni štrajk”, najavio je predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama po hrvatskom planu i programu Josip Milić.

I policija HNK danas je na sat vremena obustavila svoj rad, insistirajući na ispunjenju zahtjeva među kojim se ističe i red prilikom isplata dugovanja po pravosnažnim presudama.

“Vlada nije ispoštovala dogovor o sastanku s kraja oktobra, a u razloge ne bih ulazio. Znamo da su usvojeni i Nacrt i Prijedlog budžeta za 2022. godinu u kojim se osnovica ne mijenja. Obećali su prethodno da će s nama o tome razgovarati. Ignorisanjem i izbjegavanjem socijalnog dijaloga više se ništa ne može postići. Moram napomenuti i da je Vlada nakon našeg štrajka upozorenja donijela odluku da se Sindikatu policije potpuno udovolji kada je riječ o isplatama dugovanja po pravosnažnim presudama i nadam se da će u toku mjeseca izvršiti odluku”, izjavio je član Upravnog odbora Sindikata policije HNK-a Fadil Čustović.

S druge strane iz Vlade poruka da su iznenađeni i začuđeni zbog današnjeg štrajka.

“Imamo iznimno kvalitetan dijalog sa svim sindikatima. Sa svima smo do sada potpisali namanje dva kolektivna ugovora i sve odredbe do kraja ispunjavamo. Stoga je najava generalnog štrajka veliko iznenađenje. Otvorili smo sve teme i u korektnom dijalogu došli do zajedničkog stava o koracima koje ćemo činiti. Razgovarano je o pet tema i sve je definisano. Imamo jasno stajalište da, a toga su svjedoci u sindikata, ni na jednu temu nisu zatvorena vrata za razgovore. Spremni smo za dijalog, kompromis i iznalaženje rješenja. Uvijek smo za socijalni dijalog”, rekao je glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

hnk