BiH

Članovi Nezavisnog sindikata radnika

Štrajk upozorenja uposlenika HP Mostar: “Male su nam plaće i nedostaje radnika”

11/09/2019
Foto: Bljesak.info

Iz Uprave HP-a Mostar ranije su saopćili kako su nerealni zahtjevi ovog sindikata za linearnim povećanjem svih plaća za 20 i 30 posto

Članovi Nezavisnog sindikata radnika HP Mostar u srijedu su održali jednosatni štrajk upozorenja zbog, kako su naveli, malih plaća, nedostatka radnika u “proizvodnim sektorima” i slabe organizacije posla.

“Osnovni razlog našeg okupljanja su male plaće koje su iste već godinama. Moja godišnja neto plaća s 26 godina staža za 2018. godinu iznosila je 10.374 maraka. Drugi razlog je sve veći pritisak na djelatnike od strane nadređenih na pojedinim radnim mjestima”, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar Tomislav Erić, prenosi televizija N1.

Erić je dodao kako je veliki problem nedostatak radnika u “proizvodnim sektorima” i slaba organizacija posla koja proizlazi iz manjka djelatnika.

Poručio je kako je Nezavisni sindikat djelatnika HP Mostar legalan jer ima uredno rješenje Uprave o registraciji sindikata pa je, stoga, i štrajk legalan.

Iz Uprave HP-a Mostar ranije su saopćili kako su nerealni zahtjevi ovog sindikata za linearnim povećanjem svih plaća za 20 i 30 posto.

U saopćenju Uprave navedeno je da je Nezavisni sindikat djelatnika HP-a Mostar (jedan od dva postojeća sindikata HP-a Mostar) nereprezentativan te da su čelni ljudi HP-a Mostar u razgovorima s predstavnicima reprezentativnog Sindikata Hrvatske pošte Mostar uvijek dolazili do rješenja prihvatljivih za obje strane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.