BiH

Dramatična noć

Rudari u Zenici nastavili štrajk glađu, Hitna pomoć intervenisala više puta

11/09/2019

Rudari Rudnika mrkog ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj način protestvovati zbog kašnjenja u isplati plać

Četiri rudara Rudnika mrkog uglja Zenica hospitalizirana su usljed iscrpljenosti i iznemoglosti, javlja Dnevni avaz.

Naime, Hitna pomoć protekle noći intervenirala je ukupno četiri put, a posljednji put oko 1 sat iza ponoć, u pogonu Stranjani.

Rudari Rudnika mrkog ugljena u Zenici u utorak su odlučili ostati u jamama i na taj način protestvovati zbog kašnjenja u isplati plaća. Više od stotinu rudara iz prve dvije smjene tokom jučerašnjeg dana ušli su u jame Stranjani i Stara jama, ali nakon završetka radnog vremena odbili su izaći i najavili su kako će u jamama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tu su odluku donijeli nakon što su bez dogovora završeni pregovori njihovih izaslanika s predstavnicima Vlade Federacije BiH vođeni tokom dana u Sarajevu.

Predsjednik sindikata rudara Nijaz Vardo jučer je kazao kako su rudari u poslijepodnevnim satima u Staroj jami stupili i u štrajk glađu.

Računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreznog duga koji je premašio iznos od 140 miliona KM pa rudarima nisu isplaćena primanja za august.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon pregovora s predstavnicima rudara kako je postojeće stanje neodrživo, ali je istaknuo kako to nije odgovornost Vlade nego uprave rudnika i Elektroprivrede BiH u čijem sastavu oni posluju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.