Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranački lideri danas o gradnji autoputeva i cestovnoj infrastrukturi

BiH

covic_izetbegovic_radoncic

Lideri SDA, SBB-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović održat će danas sastanak u zgradi Predsjedništva BiH, potvrdio je u razgovoru za “Dnevni avaz” predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Tema razgovora, kaže Čović, prvenstveno će biti gradnja autoputeva u BiH te općenito cestovna infrastrukturau našoj zemlji.

čović ističe da je današnji sastanak jedan u nizu onih koji će biti stalno organizirani kako bi se u konačnici došlo do jasne strategije saobraćajnica u BiH te da je naglasak razgovora na brzim cestama i Koridoru 5C.

– Ali, ne smijemo zaboraviti ni sve druge, uvjetno rečeno, nižerangirane puteve, od lokalnog do magistralnog značaja koji su u na- dležnosti „Cesta FBiH”. Želimo da jednim ubrzanim putem od juga ka sjeveru idemo jednoj potpuno novoj dinamici izgradnje Koridora 5C i da tražimo kvalitetna sredstva kroz finansijske institucije iz zemlje i svijeta koje su i do sada pratile gradnju pojedinih dionica – kaže Čović, dodajući da je plan da jedna brza cesta ide kroz Hercegovinu, a druge kroz Bosnu tamo gdje su najveća opterećenja, u ovom slučaju u dijelu Lašvanske doline.

Upravo na cestovnoj infrastrukturi, navodi Čović, BiH može temeljiti svoj razvoj narednih godina, a rezultate očekuje do sredine narednog mandata vlasti.

– Ne vidim nijedan razlog da do 2020. godine ne bude završena glavnina cestovne mreže u BiH i da se sve uveže u jedan koridor koji će otvoriti BiH prema Evropi. Svakako, trebamo izbalansirati interese i s Hrvatskom u vezi s prolaskom Jadransko-jonskog koridora kroz BiH, gdje bi se Koridor 5C s njim povezivao kod Počitel ja i to bi bio jedan i prometni ienergetski koridor koji bi dao potpuno novu dimenziju BiH i povezao je s Evropom – ističe Čović.

On najavljuje da će u narednih mjesec dana „sve što je stajalo u Parlamentu FBiH” biti riješeno.

Što se tiče zakona o igrama na sreću, koji je na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH i koji je sporan za HDZ, Čović kaže da očekuje da podršku dobije „izbalansirani prijedlog ministrice finansija FBiH Jelke Milićević”.