Stranci masovno kupuju stare kamene kuće u Trebinju

trebinje123

U posljednje vrijeme u Trebinju vlada prava pomama za starim, kamenim kućama, za koje su najviše zainteresovani investitori iz zapadne Evrope, prenosi novinska agencija Patria.

Trgovci nekretninama kažu da ruine ovog ljeta najviše kupuju Česi, koji su samo tokom avgusta pokupovali nekoliko starih kuća u prigradskom naselju Pridvorci i prema najavama još će da investiraju.

Vlasnik i direktor agencije “Tviko” Vaso Milić precizira da su prije nekoliko dana prodali bračnom paru iz Češke tri stare kuće, a traže i četvrtu, koje planiraju da renoviraju i za početak iznajmljuju svojim prijateljima.

Milić, međutim, navodi da Česi imaju u planu bavljenje etno-turizmom i da je veliki broj njih zainteresovan za ovu vrstu kupovine, tim prije što su naišli na razumijevanje u Odjeljenju za urbanizam grada Trebinja, gdje su sve dokumente završili za dvadesetak dana.

Tvrdi da su inostranim kupcima najinteresantnija mjesta u okolini Trebinja, a glavni razlog interesovanja Evropljana za taj dio Republike Srpske je, smatra, blizina Dubrovnika i Herceg Novog, ali i zdrava klima i voda.

Milić tvrdi i da bi, s obzirom na veliku zainteresovanost za kupovinu, obrt kapitala ove vrste u Trebinju bio svake godine milionski da je Bosna i Hercegovina sklopila sporazum o trgovini s evropskim zemljama, što koči dolazak investitora, javila je BNTV.