Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranke parlamentarne većine očekuju da Predstavnički dom zasjeda u septembru

parlament fbih (4)
Foto: I. Kralj

Iz stranaka parlamentarne većine u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuju da će Predstavnički dom zasjedati u septembru nakon odgode sjednice koja je trebala biti održana krajem jula.

U izjavi za Fenu su to kazali predsjedavajući Doma Edin Mušić (Stranka demokratske akcije), kao i predsjedavajući poslaničkih klubova Hrvatske demokratske zajednice-Hrvatskog narodnog sabora (HDZ-HNS) i Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Jozo Bagarić i Nasir Beganović.

Mušić je izrazio nadu da će u međuvremenu biti otklonjeni razlozi koje su Klub HDZ-HNS navele da traže odgađanje sjednice. Po njegovom mišljenju, pravi uzrok je nezadovoljstvo ovih poslanika zbog ranijeg stavljanja na dnevni red izmjena zakonodavstva o igrama na sreću.

Bagarić kaže da je neugodno iznenađen nedavnim dešavanjima te je sporazum lidera SDA i SNSD-a o Mehanizmu koordinacije ocijenio kao „dogovor dvoje protiv trećeg“.

On očekuje optimističniji razvoj događaja dodajući da unutar Kluba HDZ-HNS praktično već postoji dogovor o potrebnom nastavku rada Predstavničkog doma početkom septembra.

Nasir Beganović ističe da nakon ovomjesečne pauze u radu Parlamenta svakako očekuje nastavak početkom septembra. Poziva se i na pravila o potrebi zasjedanja Predstavničkog doma bar jednom mjesečno.

Zasjedanje Doma bilo je zakazano za 26. juli, ali je tog dana, nakon razgovora rukovodstva i stranačkih predstavnika, odgođeno do daljnjeg.