Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stranke SDA iz regiona daju bezrezervnu podršku vlasti u Turskoj

BiH

sda regiona

Na sastanku Koordinacionog tijela SDA Stranaka u regionu (Stranka demokratske akcije, Stranka demokratske akcije Sandžaka, Stranka demokratske akcije Hrvatske, Stranka demokratske akcije Makedonije i Stranka demokratske akcije Kosova) održanom 29. jula 2016. godine u Novom Pazaru donijeta je jednoglasna izjava podrške Predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj izjavi Koordinacija Stranaka demokratske akcije BIH, Sandžaka, Makedonije, Hrvatske i Kosova izražava bezrezervnu podršku narodu i demokratski izabranoj Vladi Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Redžepom Tayyipom Erdoganom, u stabilizaciji prilika i očuvanju demokratskog ustavnog poretka.

“Volja turskog naroda u odsudnim trenucima za sudbinu te zemlje nadvladala je golu silu na koju su se pučisti oslanjali. Ni bombardovanje parlamenta u zasjedanju, ni udari na civilne objekte u kojima je boravio predsjednik Republike, ni pucnji na nenaoružane civile, nisu mogli nadjačati narod koji je srcem i golim rukama zaustavio tenkove. Podmukli plan sijača smutnje i haosa je osujećen, a turski narod je odbranio svoju slobodu, demokratiju i pravo na izbor. Uz demokratski izabranu vlast je i demokratska opozicija, uz narod su i snage sigurnosti i patriotski dio struktura oružanih snaga”, stoji u zajedničkoj izjavi.

U dokumentu koji su u Novom Pazaru prošle sedmice potpisali predsjednik. Stranka demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka predsjednik Sulejman Ugljanin, Stranke demokratske akcije (SDA) Hrvatske Mirsad Srebreniković, Stranke demokratske akcije Makedonije Avdija Pepić i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Kosova Numan Balić, izražava se uvjerenje da će “iz ovog iskušenja prijateljska Republika Turska izaći osnažena, te da će istrajati na putu vladavine zakona i ekonomskog napretka kojim je vodi stranka AKP.

SDA