Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz međunarodni angažman

Stranke Trojke i ambasadori PIC-a: Postoji šansa za izlazak iz trenutne krize

Stranke Trojke i ambasadori PIC
Foto: SDP

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom

Sastanak delegacije stranaka Trojke predvođene predsjednicima i ambasadora zemalja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), kao i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera, održan je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razmatrana trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na dijalog domaćih i međunarodnih aktera u cilju prevazilaženja političkih, ekonomskih i sigurnosnih izazova.

Delegacija stranaka Trojke je imala jedinstven stav da uz međunarodni angažman postoji šansa za izlazak iz trenutne krize uz nepodijeljen stav o neupitnosti euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Također, predstavnici Trojke su izvijestili ambasadore o naporima koji su načinjeni u smjeru stabilizacije političkih prilika, ali i navela crvene linije ispod kojih neće ići u daljim procesima na svim nivoima.

Ambasadori zemalja PIC-a ponovili su svoj stav o nepodijeljenoj podršci suverenitetu države BiH, zaštiti njenog integriteta i naglasili pozitivan aspekt otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Odbačene su sve antidejtonske i antiustavne aktivnosti kojim se destabilizuju političke prilike u zemlji i u regiji. Ambasadori su naglasili da nikakvo ugrožavanje ustavnog ustrojstva BiH neće proći bez odgovora, kao i da cijene spremnost Trojke da vodi politiku dijaloga, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.