Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mreža za izgradnju mira

Strašno nasilje u Banjaluci mora biti prepoznato kao ono što jeste – zločin iz mržnje

huligani napad lgbt banjaluka ss

“Pružamo apsolutnu podršku u radu za unapređenje prava i položaja LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini i borimo se protiv homofobije, bifobije, transfobije i svake vrste fašizma”, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 225 članica, organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u Bosni i Hercegovini, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom napada na aktiviste_ice Bh. povorke ponosa i novinare_ke, koji se desio u večerjim satima u Banjaluci 18. marta 2023.

– Napominjemo da je govor mržnje krivično djelo koje podrazumijeva sve oblike izražavanja koji šire, raspiruju, podstiču ili pravdaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama i osobama u pokretu. Govor mržnje ostavlja trajne posljedice, a daljna eskalacija govora mržnje generiše zločine iz mržnje. Svjedoci smo, nažalost, kako u praksi izgleda kada dođe do eskalacije govora mržnje i zločina iz mržnje, a zaštita izostane – napad na aktiviste_ice i novinare_ke, prema izvještajima medija i iskazima aktivista i aktivistica, od strane oko 30 lica, prilikom održavanja internog sastanka i druženja, prilikom čega je više osoba fizički povrijeđeno, dok je adekvatan odgovor i zaštita institucija izostala.

Podsjetit ćemo da su Predsjednik entiteta Republika Srpska i Gradonačelnik grada Banja Luka, iznijeli u svojim obraćanjima za medije niz fašističkih i homofobnih izjava zbog organiziranja događaja od strane Bh. povorke ponosa u Banjaluci, apelirajući na insituticije entiteta da onemoguće održavanja događaja, zabrane korištenje javnih prostora i pozovu na očuvanje tradicionalnih, nacionalnih vrijednosti porodice. Ovakvim postupanjem i izjavama cilj je bio ograničavanje Bh. povorke ponosa i članova_ica Bh. povorke ponosa, aktivista i aktivistica te podržavatelja i podržavateljica Bh. Povorke ponosa u uživanju njihovih zagarantovanih prava, ali i huškanje i poticanje neprijateljske atmosfere i mržnje prema LGBTIQ osobama, Bh. Povorci ponosa, aktivistima i aktivisticama. Do zabrane održavanja događaja je i došlo, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranilo održavanje događaja zbog rizika od ugrožavanja ljudi i imovine.

U Ustavu entiteta Republika Srpska garantuje se zaštita sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima, vladavina prava, zajamčena je sloboda misli i opredjeljenja, savjesti i uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja. Statut grada Banja Luka obavezuje vršioce izvršne i zakonodavne vlasti da građanima_kama osiguraju ostvarivanje ljudskih prava i sloboda koja su im garantovana međunarodnim aktima, ustavom i zakonom bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Pružamo apsolutnu i bezuvjetnu podršku Bh. povorci ponosa, svim aktivistima i aktivisticama za ljudska prava u Banjaluci, Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini. Ponosno i solidarno stojimo i borimo se uz Bh. Povorku ponosa, dobitnicu Mirovne nagrade Goran Bubalo. Pružamo apsolutnu podršku u radu za unapređenje prava i položaja LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini i borimo se protiv homofobije, bifobije, transfobije i svake vrste fašizma.

Održivi mir je jedini ispravni put, a to je onaj u kojem svaka osoba u potpunosti uživa svoja ljudska prava, u kojem smo svi sigurni i jednaki, u kojem ne trpimo institucionalno ili bilo koje drugo nasilje zbog bilo kojeg od naših identita, u kojem institucije nas štite i garantuju nam naša prava i gdje stojimo i borimo se solidarno i zajedno protiv svake vrste nasilja, nepravde i za puno poštivanje ljudskih prava svakog i svake od nas. Mreža za izgradnju mira ovaj put gradi i poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da nam se na tom putu pridruže, a na nadležne institucije apelujemo da hitno postupe u skladu sa svojim nadležnostima i odgovornostima, ovo krivično djelo prepoznaju kao ono što jeste – zločin iz mržnje motiviran mržnjom prela LGBTIQ osobama, odgovorne za ovaj zločin iz mržnje izvedu pred lice pravde i sankcionišu u skladu sa zakonskim odredbama – saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.