BiH

tužilaštvo bih

Strijeljanje 44 civila: Podignuta optužnica protiv devet osoba za ratne zločine na Sokocu (VIDEO)

18/12/2020

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, kako se navodi, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije skupine doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milana Tupajića, rođen 1954. godine u Knežini na Sokocu, Dragomira Obradovića zv.”Dragan”, rođen 1950. godine, mjesto Krševi, Sokolac, Momčila Pajića, zv.”Paja”, rođen 1955. godine, mjesto Sijerci, Sokolac, Alekse Gordića zv.”Aco”, rođen 1968. godine u Han Pijesku, Miladina Gaševića, zv.”Ćirko”, rođenog 1961. godine, u mjestu Vidrići, Sokolac, Momira Kezunovića, zv.”Keza”, “Roki”, “Pašo” i “Meca”, rođen 1957. godine, u mjestu Vidrići, Sokolac, Branislava Kezunovića, zv.”Miki”, rođen 1959. godine, u mjestu Vidrići, Sokolac, Željka Gaševića, zv.”Gašo”, rođen 1968. godine, u Vidrićima, Sokolac, te Jadranka Šuke, rođenog 1957. godine na Sokocu.

“Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i širokog i sistematičnog napada TO, VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Sokolac i okolice, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika 2. romanijske motorizirane brigade (2.rmtbr.) VRS, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu. Napad na selo Novoseoci desio se 21./22. rujna / septembra 1992. godine, kada je prilikom ulaska vojske u selo, ubijena starica D.K. a nakon toga počinjeno razdvajanje žena i djece od muškaraca, da bi žene i djeca bili povedeni prema autobusu kako bi bili transportirani prema Sarajevu”, navodi se u optužnici

Optuženi su zajedno sa drugim vojnicima, kako se navodi, 44 zarobljena civila muškaraca bošnjačke nacionalnosti, vojnim kamionima transportirali do smetljišta na Ivan Polju, općina Sokolac, gdje su zarobljenike u dvije skupine doveli do ivice vrtače, te pucanjem iz automatskog oružja, ubili ukupno 44 civila, da bi jedan od pripadnika VRS, vršio ubijanje preživjelih pojedinačnim hicima iz pištolja.

Na tom mjestu ubijena su 44 civila, među kojima veći broj osoba starije životne dobi, najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 85 godina. Prilikom ekshumacije žrtava, 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih žrtava, što dokazuje surovost izvršenih ubojstava.

Nakon počinjenog zločina i ubojstva, 30. septembra 1992. godine, srušena je mjesna džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

Optuženi se terete za kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Za zločin u Novoseocima, Tužiteljstvo BiH vodi istragu i protiv osumnjičenog Krstić Radislava, koji je u MKSJ u Den Haagu, osuđen zbog genocida u Srebrenici i nalazi se na izdržavanju kazne.

Također, Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzelo je aktivnosti na lociranju jednog osumnjičenog koji se nalazi na području Kanade, te su ostvareni kontakti sa kanadskim vlastima i poduzete aktivnosti sa ciljem izručenja navedenog osumnjičenog pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.