Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci iz cijelog svijeta na Simpoziju “Muzika u društvu”

BiH

muzicka-akademija-press-1
Foto: I. Kralj

Deseti međunarodni simpozij ”Muzika u društvu” koji organiziraju Muzikološko društvo FBiH i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu bit će održan od 20. do 22. oktobra, a okupit će 50 stručnjaka iz 13 država svijeta.

Dekan Muzičke akademije Senad Kazić na konferenciji za medije kazao je da će se u Sarajevu ponovo okupiti poznata imena iz svijeta muzike.

– Mnogi naučnici prepoznali su značaj ovog događaja i dolaze u Sarajevo da izlažu svoje radove. Žele da njihov rad bude objavljen u zbirci poslije simpozija – istakao je Kazić.

Najavio je da organiziranje simpozija u budućnosti nije upitno.

S namjerom da za jubilarni simpozij ponudi zajedničku platformu za što veći broj naučnika, organizatori su se odlučili za širu temu o savremenim diskursima o raznim pitanjima muzike iz raznih aspekata.

muzicka-akademija-press-2

Predsjednica Muzikološkog društva FBiH Fatima Hadžić kazala je da je generalna tema ”Kompozitorstvo malih naroda” za koju su se zainteresirali učesnici iz BiH, država okruženja, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

– Nadamo se da će simpozij otvoriti neke nove perspektive muzičke nauke u BiH i regiji – istakla je Hadžić.

Predstavnici Muzičke akademije najavili su i koncertnu sezonu 2016./17.

Dekan Kazić je istakao da je koncertna sezona Muzičke akademije nekoliko godina unazad prepoznata kao važan kulturni događaj za Sarajevo i šire.

muzicka-akademija-press-3

– Akademija je za više od šest decenija utemeljila mnoge smjerove tako da je naša ponuda veoma široka i obuhvata mnoge muzičke žanrove. Rad i djelovanje ćemo predstaviti javnosti – naveo je Kazić.

Muzička akademija u Sarajevu osnovana je 1955. godine.