Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Građani KS-a žele zakon o utvrđivanju porijekla imovine dužnosnika

BiH

kojovic

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici između ostalog razmatrati Prijedlog zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija te savjetnika u Kantonu Sarajevo.

Predlagač zakona, poslanik Naše stranke Predrag Kojović kazao je Feni da će usvajanjem ovog zakona biti uvedena obaveza detaljnog prijavljivanja imovina prilikom preuzimanja mandata i praćenje svake promjene, kao i kontrola nakon isteka mandata.

– Dakle, prvi put imamo pravni okvir da reagujemo na ono što je u javnosti notorna činjenica, a to je da neki ljudi tokom obavljanja javne funkcije postaju bogati, a finansijska analiza njihovih primanja ne nudi odgovor na pitanje ‘kako’ -naveo je Kojović.

Iako se nada da će većina poslanika podržati ovaj zakonski prijedlog i time napraviti najodlučniji iskorak u borbi protiv korumpiranih funkcionera, ističe da je ipak bilo argumenata protiv.

– Oni se kreću od navodne diskriminacije, jer, tako glasi taj argument, zašto bi izabrani i imenovani funkcioneri u KS-u to morali raditi, a u drugim kantonima ne moraju, pa do još trivijalnijih da se radi o populističkom zakonu – kaže Kojović.

Siguran je da većina građana KS-a želi ovaj zakon te dodaje da se njegovi protivnici mogu svrstati u dvije grupe, jedni su protiv njega jer ga nisu oni izradili i predložili, a drugi zato jer će ih zakon onemogućiti da nastave raditi kako su dosad radili.

– Ako se pridjev da je populistički odnosi na tu činjenicu prihvatam je i pozivam i druge da predlažu populističke zakone kojima će se efikasno početi boriti protiv korupcije, nepotizma, pljačke i stavljanja partijskog ispred općeg interesa – zaključio je Kojović.