Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Emir Mujačić

Stručnjak iz BiH pomogao turskom opozicionaru da osvoji Istanbul: Evo šta je presudilo

1891619_ap-turska03_ls-1000×570

Kako pojašnjava, kao socijaldemokrata u duši, nije mogao mirno posmatrati negativne posljedice koje je po tursko društvo posljednjih godina ostavljao turski režim

Na ponovljenim izborima u najvećem turskom gradu kandidat Republikanske narodne partije (CHP) Ekrem Imamoglu prekjučer je ubjedljivo u trci za gradonačelnika pobijedio protivkandidata, bivšeg premijera Binalija Yildirima iz Erdoganove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). Erdoganu koji je političku karijeru počeo kao gradonačelnik Istanbula, poraz u njegovom rodnom gradu posebno je teško pao, ali preksinoć ga je ipak priznao.

Dok je na prvim izborima razlika iznosila samo 13.000 glasova, sada je ona u korist kandidata opozicije porasla na više od 777.000 glasova, odnosno povećala se za skoro 14 puta.

Emir Mujačić, diplomirani inžinjer elektrotehnike, porijeklom iz Trebinja, radio je u Imamogluovoj kampanji i rekao je za Dnevni avaz da rezimira šta je presudilo ovakvom rezultatu. Mujačić trenutno živi i radi na Floridi. Aktivno je kao IT stručnjak u Istanbulu učestvovao na prvim izborima u kampanji kandidata CHP-a, a onda se vratio u Ameriku, odakle je kampanju Imamoglua vodio putem socijalnih mreža.

Kako pojašnjava, kao socijaldemokrata u duši, nije mogao mirno posmatrati negativne posljedice koje je po tursko društvo posljednjih godina ostavljao turski režim. Posebno kritički gleda na promjene turskog ustava kojim je predsjednik Erdogan sebi obezbijedio takva ovlaštenja da može, kako kaže, s državom uraditi šta god hoće, bez ičije kontrole.

Mujačić rezimira šta je još koštalo Erdogana pada podrške glasača njegovoj partiji.

“U kampanji za predsjednika Erdogan je obećao borbu protiv kriminala, inflacije, nepravde, efikasniju ekonomiju. Ali, već u prvim danima poslije izbora inflacija se razbuktava, nezaposlenost raste, turskoj liri pada vrijednost. Cijene drastično rastu i narod počinje trpjeti posljedice. Cijene krompira i luka se utrostručuju. Erdogan uvodi mjere za stabilizaciju, ali ne ide”, opisuje Mujačić.

Navodi i nepravednu kampanju koja je vođena za lokalne izbore, kada je, ističe on, više od 90 posto medija u Turskoj pod Erdoganovom kontrolom, vodilo njegovu propagandu.

“Sva opozicija je bila proglašena za izdajnike, doušnike i lopove. Ali, cijene su do te mjere bile skočile da je narod počeo shvatati jedinu istinu, a to je da se ne može živjeti od onoga što se servira unutar medija”, kaže Mujačić.

Podsjeća da je Erdoganova partija na izborima 31. marta prvo izgubila Antaliju, Mersin, Adanu, Ankaru. Ali, zbog gubitka Istanbula režim je u najvećem turskom gradu ponovio izbore.