Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Struka o SAFER učenju: Papazjanija i beskoristan dokument

naida hota
FOTO: Školegijum

“Beskoristan dokument za bilo šta osim za ismijavanje, užas jedan da jedno ministarstvo koje vodi javno obrazovanje stoji iza toga“, kaže Namir Ibrahimović, iz Centra za obrazovne inicijative Step by step

Stari svijet umire, stoga su nam potrebne alternative. Pod takvim obrazloženjem je na kraju 2023. godine predstavljena nova reforma Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo za predškolske, osnovne i srednje škole pod nazivom „U susret SAFER učenju“. Neposredno nakon toga, glas struke izašao je u javnost, upućujući na ogromne propuste.

Vrijednosti SAFER učenja su održivost, svjesnost, pismenost o budućnosti, etika i otpornost – poručili su na promociji 26. decembra prošle godine. Tako se i SAFER dokument bavi ovim pojmovima. Međutim, još ne rasvjetljujući praktične načine njihovog implementiranja u nastavni proces.

Skrivanje iza opštih mjesta, konfuznih fraza i teza o abnormalnosti modernog doba, kao i nekomuniciranje s konkretnim podnebljem unutar kojeg se implementira, struka tumači kao krajnji neprofesionalizam, piše Federalna TV.

“Beskoristan dokument za bilo šta osim za ismijavanje”

„Publikacija počinje sijanjem straha i panike. Budućnost je neizvjesna, svijet je prijetnja, potrebno je osigurati se, a to se može samo SAFER obrazovanjem. Prijeti nam siva sluz, haos se umnožava, a kontradikcije su prisutne u izobilju, sofisticirano maltretiranje uzrok je sve većeg broja samoubistava tinejdžera, a trenutni obrazovni sistem ne služi na adekvatan način našim učenicima, ostavljajući ih nespremnima za izazove dvadeset prvog vijeka…“, stoji u osvrtu univerzitetskog profesora Nenada Veličkovića.

„Ne polazi od podataka vezanih za trenutno stanje unutar obrazovanja, ne koristi informacije iz svih drugih strateških ili sličnih dokumenata i u KS i u BiH koji bi mogli pomoći da se oblikuju stvari, on ni na koji način ne govori o mjestu nastavnika unutar koncepta SAFER učenja. Potpuna papazijanija svih različitih informacija koje tamo stoje, beskoristan dokument za bilo šta osim za ismijavanje, užas jedan da jedno ministarstvo koje vodi javno obrazovanje stoji iza toga“, kaže Namir Ibrahimović, iz Centra za obrazovne inicijative Step by step.

Kao odgovor na kritike, ministrica obrazovanja KS-a Naida Hota-Muminović, umjesto odgovora na brojne pozive medija, jučer je objavila poziv na pres-konferenciju zakazanu za danas, 11. januara. Nakon nekoliko sati, konferencija je odgođena zbog ranije planiranih obaveza. A danas, umjesto istupa u javnost, pisano obrazloženje o prirodi dokumenta. Ad hoc je, izgleda, stalna praksa djelovanja ove institucije i dokaz o tome koliku važnost daju ovoj problematici.

Uredništvo bh. izdanja nije ni potpisano

„'U susret SAFER učenju’ (eng. SAFER – sigurnije) nije nova reforma, nije ‘novi način podučavanja’, nije strategija, niti zamjena za kurikularnu reformu. ‘U susret SAFER učenju’ je koncept s preporukama koje se mogu koristiti, dorađivati i prilagođavati kontekstu i potrebama obrazovne reforme. U tom smislu ovaj dokument je doprinos započetim reformama u Kantonu Sarajevo“.

Osim pojašnjavanja uloge ovog dokumenta, ministrica navodi tačna imena saradnika i partnerstva. Publikacija na engleskom jeziku nastala je saradnjom triju stranih autora, te izdavača Fondacije Mulalić za izvrsnost u obrazovanju, poduzetništvu i društvenom aktivizmu i Centra za postnormalne i studije budućnosti.

Uredništvo bh. izdanja nije ni potpisano, a u saopštenju navode da je dokument nastao kroz fokus-grupu koju je formiralo Ministarstvo. Podsjećamo, ovo je drugi put da KS uvodi izmjenu obrazovanja – prošli put bila je to kurikularna reforma koja je grupirala predmete u osnovnim školama, a koja je također izazvala burne reakcije javnosti zbog toga što se u rasporedu bosanski, hrvatski ili srpski jezik ne tretiraju kao zasebna naučna cjelina.

Strahovali smo od ugrožavanja statusa jezika kao važne odrednice identiteta, a ovog puta, struka strahuje od pokušaja religiziranja javnog obrazovanja. Prema njihovim navodima, dokument podsjeća na prethodno djelo istog autora, knjigu Islamska društva u postnormalnim vremenima, te ističu da takav jednostran pristup može biti poguban za multikulturalna društva. S druge strane, Ministarstvo tvrdi da dokument ‘U susret SAFER učenju’ ne dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja.

„Autori govore o tome kako se treba pripremiti u okviru islamskih zajednica za postnormalna vremena. U SAFER dokumentu taj islamski pridjev je pomaknut u stranu, on je univerzaliziran u smislu da se može odnositi na bilo koji segment obrazovanja, ali kada pogledate u toj knjizi kako koriste obrazovanje da bi se pripremili, vi dobijate isti koncept koji oni upakuju u taj SAFER dio“, ističe Ibrahimović.

Dokument pao s neba

Ministrica obrazovanja FBiH Jasna Duraković apelovala je na odgovorne u obrazovnom sektoru Kantona Sarajevo da stupe u dijalog s nastavnicima, medijima, roditeljima i sindikatima: „Da preispitaju i potencijalno zaustave aktivnosti sve dok se ne riješe dileme oko uključenja angažmana stranih stručnjaka bez adekvatnog razumijevanja lokalnog konteksta, te uistinu utvrdi da li ovaj strateški dokument dovodi do odstupanja od principa sekularnog obrazovanja, što bi moglo uticati na društvenu koheziju i pluralizam u BiH“.

Sve ovo ne negira da je za dojam da je dokument pao s neba zaslužno preskakanje koraka – najave, obrazloženja, javni poziv za saradnju stručnih osoba. Nedostatak volje Ministarstva obrazovanja za konkretnu javnu raspravu o ovoj temi može biti tumačen i kao simptom svjesnog zataškivanja i izbjegavanja odgovornosti.