Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rukomet

Poraz reprezentacije BiH na startu Evropskog prvenstva

rukometna reprezentacija bih
FOTO: EHF

Susret se igrao u SAP Areni u njemačkom Mannheimu, gdje su rukometaši BiH imali veliku podršku naših navijača

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Mannheimu izgubila od selekcije Švedske s 29:20 u prvom meču E-grupe 16. Evropskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj.

Izabranici selektora Irfana Smajlagića ušli su dosta čvrsto u ovaj meč i od početka su zahvaljujući odličnoj odbrani i mirnijoj igri uspjevali parirati aktuelnim prvacima Evrope.

Prvih deset minuta meča prikazao je u potpunosti izjednačen rukomet, a oba tima su igrala odlične odbrane pa gledaoci nisu mogli vidjeti mnogo pogodaka. Šveđani tek u drugom dijelu prvog poluvremena odlaze na osjetniju prednost.

Greške selekcije BiH

Evropski prvaci su u ovom meču bezprijekorno koristili greške selekcije BiH i tako gradili rezultatsku prednost. Poluvrijeme je okončano rezultatom 14:7, što je bio svojevrsni nagovještaj da će selekcija BiH u ovom meču doživjeti visok poraz.

Drugo poluvrijeme donosi mnogo bolju igru bh. tima koji na krilima odlične odbrane uspjeva smanjiti predost Švedske. Serijom od 3:0 BiH dolazi na četiri gola zaostatka, ali švedski rukometaši su se brzo konsolidovali i ubrzo se vraćaju na pet golova prednosti.

Iako su Smajlagićevi izabranici uspjeli smanjiti prednost protivnika na samo tri gola prednosti, prvaci Evrope su u nastavku meča pojačali odbranu i nastavili kažnjavati brojne greške rukometaša BiH te pet minuta prije kraja odlaze na velikih plus devet.

Greške reprezentacije BiH su se nizale jedna za drugom, a time i golovi iz kontranapada igrača u žutim dresovima, koji u par minuta prije kraja odlaze na deset golova prednosti. Švedska je bez problema privela meč kraju i slavila sa 29:20.

13. januara protiv Nizozemske

Šveđane je do pobjede predvodio Hampus Wanne sa devet golova, dok se u selekciji BiH istaknuo Adin Faljić sa četiri gola.

Šveđani su u grupi E apsolutni favoriti, s obzirom da se radi o osvajačima pet evropskih titula (1994., 1998., 2000., 2002. i 2022.).

Ostala dva susreta grupne faze ekipa BiH će igrati također u Mannheimu, 13. januara protiv Nizozemske (18 sati) te 15. januara protiv Gruzije (18 sati).

U prvom susretu E-grupe selekcija Nizozemske savladala je Gruziju sa 34:29.

Standings provided by Sofascore