Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žestok napad SAD-a i Britanije na Crvenom moru

huti napad
FOTO: US central command

Ovi udari su se sastojali od koalicijskih zračnih i pomorskih napada i sredstava za podršku iz cijele regije, uključujući avione Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i rakete Tomahawk za kopnene napade lansirane s površinskih i podzemnih platformi

Sjedinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Dužnosnici su otkrili da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile podršku operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu grupu neće proći bez odgovora.

SAD objavio nove detalje. Huti prijete novim napadima

Američke zračne snage kažu da su pogodile “više od 60 ciljeva na 16 lokacija militantnih Hutija koje podupire Iran, uključujući zapovjedne i kontrolne čvorove, skladišta streljiva, lansirne sisteme, proizvodna postrojenja i radarske sisteme protuzračne odbrane”.

U izjavi na svojoj web stranici, zračne snage iznose više detalja:

U napadima je korišteno više od 100 precizno navođenih streljiva različitih vrsta. Ovi udari su se sastojali od koalicijskih zračnih i pomorskih napada i sredstava za podršku iz cijele regije, uključujući avione Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i rakete Tomahawk za kopnene napade lansirane s površinskih i podzemnih platformi.

Sunak: Ovo je samoobrana

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da se ne može dopustiti da se napadi Hutija nastave.

“Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek će se zalagati za slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine. Stoga smo poduzeli ograničenu, nužnu i proporcionalnu akciju u samoodbrani.”

Huti obećavaju da će nastaviti napadati brodove

Huti će nastaviti gađati brodove koji idu prema Izraelu unatoč udarima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je glasnogovornik. Mohammed Abdulsalam rekao je da nema opravdanja za napad u Jemenu.

Stigle reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha…

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o udarima.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izdao je priopćenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hutije, prenosi Nournews. “Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izveli Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu… Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava.”

Militantna grupa Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju. Grupa, koja je jedna od nekoliko u regiji koja se slaže s Iranom, rekla je: “Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji.”

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i “izbjegavanje eskalacije”, a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s “velikom zabrinutošću”. Posljednjih je mjeseci bila uključena u mirovne pregovore s Hutijima.

Vođa Hutija: Uskoro ćete shvatiti da je ovo najveća ludost u historiji

Vođa Hutija Mohammed al-Bukhaiti zaprijetio je kako će SAD i Velika Britanija “uskoro shvatiti” da su napadi na Jemen “najveća ludost u njihovoj historiji”.

“Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava”, napisao je na X-u. “Svaki pojedinac na ovome svijetu suočen je s dva izbora – stati ili uz žrtve genocida ili uz njegove počinitelje”, dodao je.

U telefonskom brifingu s novinarima, visoki američki dužnosnik rekao je kako još nije bilo nikakvog vojnog odgovora od komandanta Hutija.

“Dosad nismo vidjeli nikakvu izravnu akciju odmazde usmjerenu prema SAD-u ili drugim članicama koalicije. Ostajemo spremni, naravno da ćemo se braniti, ali u ovom trenutku nismo vidjeli odgovor Hutija”, izjavio je dužnosnik, koji je želio ostati anoniman.

Huti već gotovo dva mjeseca gađaju brodske rute u Crvenom moru

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj militantnoj grupi. Pritom su napadi prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Različite brodske linije obustavile su plovidbu Crvenim morem i umjesto toga krenule na duže putovanje oko Afrike.

Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.

SAD je u srijedu izvijestio o velikom napadu Huta na američke i britanske snage ratne mornarice. Kazao je da su američka i britanska vojska uništile 21 dron i projektile koje su Huti ispalili s teritorija Jemena na južni dio Crvenog mora. Britanski ministar odbrane Grant Shapps je rekao da se radi o dosad najvećem napadu jemenskih militanata od kada je prije tri mjeseca izbio rat između Izraela i Hamasa u Gazi te je ustvrdio da je “ova situacija neodrživa”.

Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te grupe od 19. novembra.