Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Studenti Fakulteta zdravstvenih studija konačno dobili svoj prostor

pospis zdravs studije unsa (1)

Rektor Škrijelj je kazao da se potpisivanjem Sporazuma rješava strateški važno pitanje, smještaj Fakulteta zdravstvenih studija koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije

Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije nakon 47 godina osiguran je smještaj u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru JU “Studentski centar” Sarajevo.

Tim povodom je danas potpisan i Sporazum između Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija UNSA i JU „Studentski centar“ Sarajevo o ustupanju na dugoročno korištenje objekata Paviljon VIII i Paviljon IX, u okviru te ustanove.

Sporazum su potpisali rektor UNSA Rifat Škrijelj i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, a Sporazum će naknadno potpisati i direktor Studentskog centra Muhamed Omerović koji zbog koronavirusa nije mogao prisustvovati.

Time su regulisani međusobni odnosi između sporazumnih strana, a u vezi s ustupanjem na korištenje Fakultetu zdravstvenih studija UNSA Paviljona VIII i Paviljona IX kao zasebnih građevinskih cjelina u okviru JU „Studentski centar“ Sarajevo, u Studentskom naselju „Bjelave“, radi rješavanja pitanja smještaja Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Rektor Škrijelj je kazao da se potpisivanjem Sporazuma rješava strateški važno pitanje, smještaj Fakulteta zdravstvenih studija koji obrazuje nosioce zdravstvene profesije.

– To znači da će naš Fakultet zdravstvenih studija, a uradili su puno da bi postigli uspjeh, imati svoj prostor. Kadrovski su ojačani mladim ljudima, modernizacijom studentskih programa te njihovim usklađivanjem sa sličnim na teritorije EU postali su prepoznatljivi u EU – kazao je Škrijelj.

Potpisivanjem Sporazuma riješena je dugogodišnja borba za prostor, a cilj te borbe, kako je kazala dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić, je da se osiguraju uslovi dostojni studenta.

– Ovo je za nas historijski čin, jer su nas do sada prostorni kapaciteti limitirali u našem razvoju. Naši studenti su do sada imali nastavu na osam fakulteta – istakla je Pašalić i zahvalila svim dekanima koji su otvorili vrata studentima Fakulteta zdravstvnih studija.

Podsjetila je da su studenti zimi putovali s jednog fakulteta na drugi, a dnevno su mijenjali po četiri lokacije, a to je, kako je rekla, “za mene kao čovjeka i dekana bilo poražavajuće ali to nam je davalo snagu da se borimo za ono što nam i pripada“.

Fakultet zdravstvenih studija ima dugogodišnju tradiciju, a trenutno na tom fakultetu studira 1.186 studenata na sva tri ciklusa. Od ove godine su uvedena i dva studijska programa.

– Vizija Fakulteta zdravstvenih studija nije da studente školuje da bi otišli van BiH, iako su diplome priznate u državama Evropske unije, ali naše društvo ne prepoznaje taj kadar na tržištu rada u BiH – istakla je ona.

Prostori u objektu Paviljon VIII i Paviljon IX, mogu zadovoljiti sve potrebe studenata i profesora, praktični i učionički dio nastave, ali rekonstrukcija paviljona će potrajati više od godinu dana uz finansijsku podršku UNDP-a, institucija Kantona Sarajevo, Federacije BiH.