Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti iz 25 zemalja u Sarajevu predstavili svoje kulture i tradicije

BiH

Međunarodni studentski festival Sarajevo

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) danas je otvorena dvodnevna manifestacija “Međunarodni studentski festival Sarajevo” na kojem učestvuju predstavnici iz više od 25 zemalja.

U holu zgrade IUS-a studenti su postavili štandove na kojima su izložili suvenire sa obilježjima kulturnih i historijskih znamenitosti zemalja iz kojih dolaze.

Mehmet Gunduz, član Federacije međunarodnih studentskih udruženja (UDEF), koja je i organizator festivala, kazao je kako se radi o festivalu koji se treći put organizuje u Bosni i Hercegovini.

Gunduz je istakao kako je cilj festivala je da se studenti iz svih dijelova svijeta, Afrike, Bliskog istoka, zemalja Balkana, bolje upoznaju i jedni drugima predstave svoju kulturu i tradiciju.

“Ono što posebno želimo kazati jeste da Afrika nije daleko od Bosne, da Bliski istok, isto tako, nije daleko od Bosne. Oni koji će Bosnu predstaviti svijetu, a i svijet Bosni i Hercegovini, su upravo ovi studenti”, kazao je Gunduz.

Abdi Fatah Ali Isaa je student iz Kenije, a u BiH je stigao 2012. godine. Kazao je kako je jako sretan jer ima priliku predstaviti svoju zemlju.

“Na našem standu imate priliku vidjeti figure životinja koje su popularne u našoj zemlji. U BiH sam došao 2012. godine i mogu reći da je ovo zaista prelijepa zemlja. Jako mi se sviđa”, rekao je Issa. Dodao je kako mu se dopada i bosanska kuhinja, a posebno ćevapčići.

Shams Urahman Saalhi je jedini student iz Afganistana u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, ponekad mu je teško, jer nema više studenata iz njegove zemlje. Predstavljajući tradicionalnu narodnu nošnju Afganistana, Salhi je kazao kako vrijeme provodi družeći se sa studentima iz BiH i Turske. Za Bosnu je također kazao kako je prelijepa zemlja.

Inače, organizaciju festivala na IUS-u je podržala i humanitarna organizacija IHH.