Studenti iz BiH posjetili Azerbejdžan: Zemlja čija arhitektura oduzima dah

002

Diplomatski Ured Republike Azerbejdžan u Sarajevu je sproveo konkurs za mlade entuzijaste o poznavanju Azerbejdžana kao evropsko-azijskog bisera, koji u Bosni i Hercegovini još uvijek predstavlja skriveno blago.

Konkurs je proveden u okviru projekta Ministarstva mladih i sporta Republike Azerbejdžan, a u sklopu Islamske godine solidarnosti u Azerbejdžanu. Projekat je imao za cilj promovirati kulturu i identitet Azerbejdžana, a učešće je uzelo i četvero studenata iz BiH.

Tokom desetodnevnog putovanja Amra, Azra, Emin i Edin imali su priliku da obiđu urbane, ruralne, prirodne i kulturne ljepote ove zemlje, a predstavljali su BiH među desecima predstavnika zemalja članica Organizacije Islamske Kooperacije (OIC): Maroka, Egipta, Katara, Kuvajta, Turske, Saudijske Arabije, Jordana, Uzbekistana, Turkmenistana, Pakistana i Tadžikistana.

“Najveće bogatstvo s kojim smo se okitili u Azerbejdžanu jesu ljudi, prijateljstva i nezaboravne uspomene što je sve ostavilo neizbrisiv trag u našim životima”, rekla je Amra, jedna od studentica.

Studenti su istakli da glavni grad Azerbejdžana Baku ima fascinantnu arhitekturu te nevjerovatnu raznovrsnost. Njihovo putovanje započelo je posjetom Dolini ponosa gdje je ukopan nekadašnji predsjednik Azerbejdžana Haydar Aliyev.

“To je bio čovjek koji je svojom odlučnošću, snažnim karakterom i vjerom u Boga, stvorio modernu viziju i političku stabilnost Azerbejdžana. Stanovnici Azerbejdžana, državno rukovodstvo i porodica Alijev i danas žive njegov san o stamenom Azerbejdžanu. Istinski spomen na važnost kolektiva u očuvanju države i identiteta, vidljiv je na svakom koraku Bakua. Spomenici šehidima koji su svoje živote ostavili na braniku otadžbine, sjećaju nove generacije da sa privilegijama koje žive dolazi i odgovornost. Muzejske postavke i svekolika nacionalna bogatstva, od kuće tepiha do arhitektonskih rješenja koji ostavljaju posmatrača bez daha, kreiraju magičan labirint kojim bi svaki putnik namirnik, posjetioc ili turista trebao poći”, opisao je Edin svoja iskustva u Azerbejdžanu.

Nakon što su posjetili Baku, studenti su putovali u periferne dijelove Azerbejdžana, gdje se, kako kažu, čini da je vrijeme stalo.

“Gabala, Šeki, Gobustan, Atešga, azerbejdžanski neprekidni planinski lanci, sve to i još mnoga mjesta, anegdota i priča kreirali su kod nas neraskidivu vezu sa Azerbejdžanom”, zaključio je Emin, jedan od studenata koji je imao priliku posjetiti ovu zemlju.