Studenti iz cijele Bosne i Hercegovine četvrti put kreću ka Istanbulu

BiH

aa_picture_20150731_5964599_web

Studenti iz Bosne i Hercegovine, njih 1.500 će u nedjelju, 2. augusta krenuti u studentske pohode ka Istanbulu.

Studenti iz Sarajeva, Banja Luke, Zenice, Bihaća, Tuzle, Mostara kao i mnogih drugih gradova Bosne i Hercegovine pokazali su veliku zainteresovanost te će stoga biti potrebno 27 autobusa, da bi svi stigli na željenu destinaciju.

“Idu studenti iz cijele Bosne i Hercegovine, bez obzira na univerzitet, grad i entitet”, kazao je Ahmed Nurković, član studentskih pohoda.

Ovo je četvrti pohod na Istanbul, a inače radi se o 48 studentskom pohodu. Ovako veliki posao zahtijevao je 35 članova koji su se brinuli o organizaciji samog pohoda. Svaki autobus ima svog vodiča, studenta.

“Istanbul je jedan od najpopularnijih pohoda. Tako je ovaj pohod i najbrojniji. Prije njega to je bio Rim koji je imao 1.300 studenata. Istanbul je sigurno jedna od najpopularnijih destinacija”, istakao je Nurković.

Istanbul, Rim, Beč, Prag, Barcelona, Berlin, Pariz, Zagreb su također destinacije širom Evrope koje su studenti porijeklom iz Bosne i Hercegovine pohodili.

Kako organizatori kažu bilo je i “usputnih” destinacija poput Milana, Verone, Venecije, Minhena, Monte Carla, za koje su smatrali da studenti trebaju vidjeti.

Ipak, oni organizuju i pohode unutar Bosne i Hercegovine, u cilju promocije ljepota koje ova zemlja ima.

“Nakon Istanbula uradit ćemo projekte unutar Bosne i Hercegovine. Organizovat ćemo planinarenja i ona su besplatna za sve učesnike. Organizujemo i pohode na Prokoško jezero, koji je jedan od najpopularnijih, kada se radi o pohodima u Bosni i Hercegovini, a na koje smo išli šest puta”, dodao je Nurković.

Najbrojniji su studenti sa Ekonomskog fakulteta, jer je i sama ideja potekla upravo s njega, mnogo je studenata s Pravnog fakulteta, ali i studenti Filozofskog fakulteta.

Međutim, pohodima se pridružuju i strani studenti, prvenstveno, studenti iz Republike Turske, koje posebno zanimaju gradovi Evrope.

Studenti vole putovati pa organizatori ne misle tu stati.

“Planiramo još jednom da osvojimo Maglić. Već smo jednom bili sa preko stotinu studenata, osvojili smo vrh Maglića i planiramo i ove godine da ga osvojimo”, s entuzijazmom je kazao Nurković.

Prvi studentski pohod bio je u novembru 2010. godine, kada je organiziran planinski pohod na Bukovik, pored Sarajeva. Nakon toga je organizovan pohod na Trebević, pohod na Skakavac, na Bijambare…

Barcelona je bila najmanje popularna.

“Najmanje posjećen studentski pohod bio je Barcelona, kada nas je išlo oko 350. To nije malo, ali nas je bilo najmanje. Novac je u pitanju, jer je najskuplji, ali i zbog toga što su sve srednje škole bile tamo, pa studenti nisu bili previše zainteresovani”, dodao je Nurković.