Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pale

Studenti iz RS tvrde da tabla s imenom ratnog zločinca Karadžića neće biti skinuta

radovan karadzic (1)

“Ovim je Inzko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude”, navedeno je u saopštenju

Unija Studenata Republike Srpske, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale poručili su da nema ništa od skidanja ploče sa imenom prvog predsjednika RS i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa zgrade Doma, bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Inzko lično.

“Radovan Karadžić je prvi predsjednik RS, zemlje koja je naša domovina, koju volimo svim srcem, koju niko neće vrijeđati i napadati bez da dobije povratnu reakciju. Lik i djelo Radovana Karadžića će uvijek živjeti kroz sve stanovnike RS, posebno kroz nas studente, koji ćemo ga uvijek poštovati i pamtiti”, naveli su između ostalog studenti u zajedničkom saopštenju.

Ukoliko je najveći problem tabla koja se nalazi na zgradi Studentskog doma, poručili su Inzku kako vjeruju da je misija OHR-a u BiH završena, jer su očigledno svi veći problemi riješeni.

“Ovim je Inzko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude”, navedeno je u saopštenju.

Studenti su podsjetili da visoki predstavnik u BiH, prema Aneksu 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ima nadležnosti da bude posrednik u izgradnji mira i demokratskih procesa u BiH, a ne nadležnost da se bavi skidanjem tabli i izmjenom istorije jednog naroda.

Podsjećamo, Valentin Inzko je prije nekoliko dana tokom prezentacije izvještaja o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a zatražio da se Dodiku, ako do maja naredne godine, kada je novo zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, ne bude preimenovao studentski dom posvećen zločincu Radovanu Karadžiću, zabrani putovanje u sve zemlje EU, a u konačnici i u sve zemlje UN-a!

– Kao što je njemački ministar vanjskih poslova rekao, u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti. Zato nam, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta, također treba zakon o zabrani negiranja genocida, rekao je tada Inzko.