Studenti iz Švicarske u studijskoj posjeti Goraždu

BiH

gorazde_studenti

U sklopu svojih studijskih posjeta Bosni i Hercegovini studenti i profesori Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu već 14. godinu zaredom borave i u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde. Njihovi domaćini su učenici i nastavnici OŠ “Husein ef. Đozo” s kojima imaju dobru saradnju. Ona je naglašena i tokom današnjeg prijema i resornom kantonalnom ministarstvu.

U grupi od 22 studenta koji ovih dana borave u Goraždu je i Sabina Aletović, porijeklom iz BiH. Rođena je 1993. u Švicarskoj a ističe da je posebno sretna što joj se ukazala prilika da kroz školovanje upozna obrazovni sistem u BiH, kako bi bar dio stečenog znanja prenijela u Švicarsku kroz svoje buduće zanimanje.

– Cilj nam je da upoznamo bh. školski sistem jer u Švicarskoj imamo puno građana iz BiH, Srbije, Hrvatske i drugih balkanskih zemalja. Želja nam je i da upoznamo kulturu da nam bude puno lakše raditi i s roditeljima i djecom i olakšati im obrazovanje i ostvarenje postavljenih ciljeva – kaže Aletović.

Saradnja Pedagoškog fakulteta iz Ciriha i OŠ “Husein ef. Đozo”, uz podršku švicarske ambasade u BiH traje već punih 14 godina. Pored obrazovnog sistema, studenti koji borave u goraždanskim porodicama upoznaju se s kulturom, tradicijom, historijom i običajima.

– Oni su veoma aktivni, posjećuju časove, slušaju nastavu i sami drže predavanja. Sa našim učenicima organizuju interaktivne radionice i na kraju organizuju zajednički “Program prijateljstva”. Višestruko korisno iskustvo i za nas i za njih, jer bave se istraživačkim radom kroz koji stečena iskustva prenose u svoju zemlju – kazala je Halida Kurtović, direktorica OŠ “Husein ef. Đozo”.

Zadovoljstvo projektom i saradnjom švicarskih studenata i goraždanskih učenika, izražavaju i u ministarstvu obrazovanja BPK Goražde.

– Naša škola svake godine primi nove generacije studenata završne godine fakulteta u Cirihu, zbliže se djeca, prosvjetni radnici i nastaju prijateljstva. Takođe, naši gosti izdvajaju i značajna sredstva za nabavku nastavnih pomagala u ovoj školi, na čemu smo im veoma zahvalni – ističe resorni ministar Damir Žuga.

Proteklih dana studenti iz Švicarske boravili su i u Brčkom, Mostaru, Sarajevu, a posebno ih je dojmila posjeta Srebrenici. Svoj boravak u BiH okončat će u četvrtak oproštajnim druženjem sa njihovim domaćinima.