Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti medicine u Bosnalijeku: Budućnost BiH je u mladim i školovanim kadrovima

Studenti medicine posjetili Bosnalijek

U Sarajevu se održava drugi po redu Međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SaMED 2016”.

Kongres je okupio oko 300 učesnika iz 30 zemalja s četiri kontinenta, što ga svrstava u najznačajnije svjetske skupove studenata medicine i mladih ljekara.

Održava se u godini u kojoj Medicinski fakultet Sarajevskog univerziteta obilježava 70 godina postojanja.

Održavaju se radionice, medicinskih i srodnih grana. Dio stručnih radionica održava se u farmaceutskoj kompaniji “Bosnalijek” koja je podržala kongres.

Danas su studenti i mladi ljekari obišli “Bosnalijek”, najveću bh. farmaceutsku kompaniju.

Bosnalijek

FOTO: D. Begović

“I dalje ćemo ulagati u budućnost na ovaj i druge načine. Šansa naše kompanije, kao uostalom i BiH, su mladi i školovani kadrovi jer znanje je moć”, kazao je Berin Alagić, zamjenik direktora prodaje u “Bosnalijeku”.

Zahvaljujući “Bosnalijeku”, mladi će imati priliku da se upoznaju sa najmodernijim uređajima i procesima u proizvodnji lijekova u farmaceutskoj industriji.

Međunarodni kongres studenata medicine i mladih ljekara “SaMED 2016” organizirao je Medicinski fakultet zajedno sa studentskim organizacijama, Udruženjem studenata tog fakulteta i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini.

Prijavljeno je oko 200 radova od kojih je 130 prošlo selekciju.

Kroz predavanja studenata te domaćih i stranih profesora prezentirat će se nova dostignuća u svim medicinskim oblastima.

Predviđeno je da kongres traje do 7. februara.