Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studenti prava na praksi u Zavodu za besplatnu pravnu pomoć

ks_studenti-praksa234

Direktor Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo Velija Nuhanović i predsjednica Sektora za studentske prakse Evropskog udruženja studenata prava Sarajevo Selma Beširević potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim je studentima završnih godina i master studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu omogućeno obavljanje prakse u trajanju od četiri sedmice u tom zavodu.

– Studenti će imati priliku da se praktično upoznaju o svim oblastima prava u kojima se pruža besplatna pravna pomoć građanima, postupcima u našem pravnom sistemu, kao i o organizaciji i radu Zavoda. Praksu će obavljati po unaprijed utvrđenom planu – istakao je direktor Nuhanović.

Proceduru izbora studenata koji će učestvovati u tom edukativnom programu provest će Evropsko udruženje studenata prava, a u skladu s iskazanim interesovanjem studenata i rezultatima koje su ostvarili tokom studija. Nakon obavljanja studentske prakse, dobit će potvrdu o učešću u programu.

Kako je pojašnjeno, angažman studenata u Zavodu može početi činom potpisivanja ovog sporazuma koji će na snazi biti tri godine.

– U zavisnosti od interesa studenata i u skladu s kapacitetima Zavoda edukativni ciklusi moći će biti organizovani više puta tokom jedne akademske godine – naglasio je direktor Nuhanović.

Beširević je navela da ova saradnja sa Zavodom mnogo znači studentima, jer na Fakultetu nemaju nikakve vidove prakse te ih pronalaze kroz rad ovog udruženja koje je slične sporazume potpisalo i sa Kantonalnim tužilaštvom, te Općinskim, Ustavnim i Vrhovnim sudom, saopćeno je iz Pres-službe KS.