Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naidi zabranili ulazak u Veliku Britaniju zbog sumnje da se neće vratiti

BiH

naida_dzinalija

Bosanka Naida Džinalija dobila je zabranu ulaska u Veliku Britaniju koju je htjela posjetiti kako bi prisustvovala šestodnevnoj konferenciji koju je organizovao Univerzitet u Glasgowu, piše Independent.

Džinalija je studentica Univerziteta u Amsterdamu, jednog od najprestižnijih fakulteta u Holandiji, gdje pohađa magistarski studij psihologije, a u Glasgowu je upravo željela prisustvovati događaju koji je organizovao Odsjek za psihologiju.

Imigracioni zvaničnici nisu uvažili povratnu kartu naslovljenu na 29. decembar koju je Naida imala, a najveći problem predstavljala im je činjenica da joj u decembru ističe studentska viza po kojoj ima pravo da boravi u Holandiji.

Bosanka je u već u procesu produženja vize, a pravni eksperti navode kako nema nikakvog razloga da joj viza ne bude produžena, te da je tvrdnja da će “Naida ilegalno ostati u Velikoj Britaniji besmislena i nepravomoćna”.

Džinalija je u razgovoru za Independent kazala kako je razočarana ishodom.

“Putovala sam u Australiju prošle godine na razmjenu, bez ikakvih problema. Prvi put mi se ovo događa, i ogorčena sam što ne mogu prisustvovati konferenciji”, kazala je Naida.

Strah je i da bi u budućnosti mogla imati problema s dobijanjem britanske vize.

“Ako vas jednom odbiju, vrlo lako to mogu iskoristiti kao razlog da to učine opet. Iskreno se nadam da to neće biti tako”, požalila se studentica.

Imigracijski branitelj Jan Doerfel kazao je da je zabrana koju je studentica dobila potpuno iracionalna, jer pohađa magistarski studij na jednom od najprestižnijih univerziteta u Holandiji.

“Tvrdnja da će Nadža napustiti studij i iskoristiti akademsku razmjenu s Univerzitetom u Glasgowu kao priliku da ilegalno ostane u Velikoj Britaniji ne samo da je nepravomoćna, nego vrijeđa njen integritet”, naveo je Doerfel.

Organizatorica konferencije Niamh Stack takođe nije mogla vjerovati kad je čula o problemima s kojim se Nadža suočila.

Glasnogovornik Imigracijskog ureda kazao je kako se Nadžin slučaj trenutno preispituje.