Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dezinfekcija obavljena

Studentski dom Bjelave spreman za dolazak bh. državljana iz Italije (FOTO)

studentski-dom-bjelave-sarajevo-korona (1)

Po dolasku bh. državljana Studentski dom će biti potpuno zatvoren i u njega niko, osim ovlaštenih osoba, neće moći ulaziti

Pripreme za prijem bh. građana iz Italije, koji će danas predvečer doputovati u Sarajevo letom iz Rima, u Studentskom domu Bjelave privedene su kraju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Studenti su ispraznili svoje sobe, nakon čega su sve prostorije očišćene, a zatim i dezinfikovane. Tri paviljona u Studentskom domu su namijenjena za bh. državljane, koji će tu provesti narednih 14 dana u karantinu. Također, dezinfikovana je i kuhinja doma u kojoj će se spravljati obroci za ljude koji će biti u izolaciji.

Po dolasku bh. državljana Studentski dom će biti potpuno zatvoren i u njega niko, osim ovlaštenih osoba, neće moći ulaziti. Avion iz Rima na sarajevski aerodrom trebalo bi sletjeti u petak oko 18 sati, a zatim će putnici pod policijskom pratnjom biti odvezeni do Studentskog doma Bjelave.

Vijeće ministara BiH u četvrtak je donijelu odluku o evakuaciji državljana BiH iz Italije i za tu namjenu odobrilo 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve.

Za povratak svih državljana BiH koji se, prema evidenciji Ministarstva vanjskih poslova, nalaze u Italiji, biće obezbijeđen čarter let na relaciji Sarajevo – Rim – Sarajevo. Među državljanima BiH koji se nalaze u Italiji, najbrojniji su mladi košarkaši koji su u Italiji pohađali školu sporta, naveli su iz Vijeća ministara BiH.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 24.300 ljudi, a potvrđeno je preko 540.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 120.000 ljudi.