BiH

Krizni štab KS

Pilav: Stanje starije žene na Podhrastovima stabilno, intenzivnije testiramo

27/03/2020

“Epidemiološka situacija je pod kontrolom te smo zatvorili pet klastera"

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav na današnjoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo kazala je kako je jučer u KS potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja je hospitalizirana u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Stanje je stabilno i ona je pod zdravstvenom kontrolom”, rekla je Pilav.

Dodala je kako se u KS na današnji dan u samoizolaciji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, nalazi 1.608 osoba. Iz samoizolacije je izašlo 384 sugrađana ljudi kojima je samoizolacija izrečena kao mjera kada se govorilo samo o importovanim slučajevima iz evropskih zemalja.

“Ukupan broj testiranih do sada u KS je 63, od toga pozitivnih deset”, rekla je Pilav koja je dodala kako se intenzivnije krenulo s testiranjima, a prate se i klasteri i zdravstveno stanje.

Naglasila je kako se testiranje radi u određenom momentu, odnosno u trenutku razvijanja prvih akutnih respiratornih simptoma i temperature.

“Pratimo klastere, pratimo promjene zdravstvenog stanja. U svakom slučaju, shodno stručnoj i naučnoj doktrini, da vodimo računa o tome da testiranja na zahtjev neće biti rađeno u zdravstvenom sistemu u KS iz tog razloga što je moguće dobijanje negativnih rezultata ukoliko se to ne desi u pravo vrijeme, shodno kliničkoj slici i onda možemo cijeli napravljeni epidemiološki okvir, narušiti”, rekla je Pilav.

Pozvala je sugrađane koji imaju epidemiološku vezu da budu u kontaktu sa zdravstvenim službama te postupaju prema uputama.

”Ukoliko epidemiološku mapu koju smo razvili po klasterima, poremetimo na neki način ovim nestruktuiranim testiranjima, to značajno može znatno pogoršati epidemiološku situaciju u Sarajevu”, rekla je Pilav.

Dodala je kako se epidemiološka situacija u Sarajevu mijenja, ali da se može reći da je ona pod kontrolom, obzirom da je zatvoreno pet klastera.

Poručila je kako nema mjesta panici i da smo svi dio iste globalne pandemijske priče.

Podsjetila je na niz mjera koje se poduzimaju na sprečavanju širenja zaraze.

Najavila je da će prema naredbi Federalnog štaba CZ, tokom dana biti izvršena karantenizacija kao posebna mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

“Dakle, mjera karantenizacije osoba – državljana BiH koji dolaze iz Italije u ranim poslijepodnevnim satima”, rekla je Pilav koja je dodala kako je riječ o charter-evakuacionom letu iz Rima, a riječ je od oko 100 osoba koje će doputovati na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Pilav je rekla kako se aerodromu naređuje da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije.

Dodala je kako ova mjera karantenizacije vrlo značajna.

“Mi imamo rizik u kome oko 100 naših sugrađana dolazi u Federaciju BiH, tačnije u Kanton Sarajevo, i potrebna je njihova potpuna izolacija. Na ovaj način je mjera karantene po prvi put izrečena na ovaj način kroz naredbu Federalnog stožera CZ. Njihovo sprovođenje u određeni objekat u KS, gdje će se provesti odgovarajuća neophodna higijensko-epidemiološka procjena, uz obezbjeđenje svih uslova”, rekla je Pilav.

Pojasnila je kako se mjera se izriče na period dvostruke inkubacije, odnosno od 28 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.