Direktorica ZJZZ

Pilav: Pogoršana epidemiološka situacija zahtijeva jačanje mjera

aida pilav (1)

Nažalost, navela je da je u protekla 24 sata 147 hospitaliziranih, a na kiseoničkoj potpori ih je 12

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, prof. dr Aida Pilav, danas je zastupnicima Skupštine KS prezentirala izvještaj o epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu, a on govori da se u posljednjih 10 dana uočava povećan broj hospitaliziranih i to za dva do tri puta, a broj novozaraženih je veći za 17 posto.

Pilav je kazala da je ukupan broj zaraženih od SARS-COVID-2 54.913 od početka pandemije, što čini 13 posto stanovnika KS. Ukupan broj izliječenih je 52.922, a stopa smrtnosti u odnosu na broj novozaraženih je 2,4 posto.

Nažalost, navela je da je u protekla 24 sata 147 hospitaliziranih, a na kiseoničkoj potpori ih je 12.

U periodu od 5. augusta do 5. septembra ove godine dnevni broj oboljelih se kretao u rasponu od 14 do 131 slučaj, s prosjekom od 53 potvrđena slučajeva dnevno. Sedmična incidenca na 100.000 stanovnika pokazuje linearni trend rasta od 30 do 58 sa reprodukcijskim faktorom od 1,2.

– Pokazatelji govore da dolazi do ubrzanja epidemije, odnosno ukazuje na period pogoršanja epidemiološke situacije i neophodnost pridržavanja mjera i propisa – istakla je Pilav.

Stopa umrlih u zadnjih sedam dana je 2,6 na 100.000 stanovnika, stopa nove hospitalizacije je 13, 6, a udio pozitivnih testiranih PCR testom se u srednjoj vrijednosti kreće 10 posto.

– Prema indikatorima, Kanton Sarajevo se nalazi u nivou tri prenosa virusa u zajednici, što znači da je potrebna šira kombinacija kontrolnih mjera da se ograniči prenos, osigura upravljanje slučajevima i kontrole epidemije – naglasila je Pilav.

S tim u vezi, dodala je, potrebno je jačanje zdravstvenih mjera kako bi se izbjegla strogo ograničena kretanja i druge snažnije mjere.

Svi pojedinci trebaju smanjiti svoje socijalne kontakte, a za neke aktivnosti se mogu razmotriti i oštrije mjere.

Kazala je i to da se na preporuku Ministarstva zdravstva KS, priprema obrazac za prikupljanje podataka o broju hospitaliziranih pacijenata koji su vakcinisani.

Pilav je izrazila uvjerenje da će ljudi koji su u potpunosti vakcinisani u manjem broju biti i hospitalizirani.