Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raste broj zaraženih

Krizni štab KS: Zabrinjavajuće je da mladi obolijevaju čekajući neku obećanu vakcinu

kcus

Kako je kazala, jedini način zaustavljanja epidemije i spašavanja zdravlja je vakcinisanje, napominjući da je svaka vakcina dobra

Proteklog dana u Kantona Sarajevo su nakon testiranja 906 uzoraka zabilježena 172 nova slučaja zaraženih koronavirusom, oporavilo se 98, a pet osoba je preminulo, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, trenutno je na bolničkom liječenju 151 pacijent, a KS danas bilježi 780 aktivnih slučajeva infekcijom koronavurisom. Od početka pandemije u KS je zabilježeno ukupno 55.025 zaraženih koronavirusom, od kojih je izliječeno 52.927.

Prof. dr. Aida Pilav iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, istakla je da je tokom osmog mjeseca porastao broj novozaraženih poslije povećanog broja testiranja.

“Krizni štab KS u saradnji s Vladom kontinuirano koriguje epidemiološke mjere. Ovo je prilika da još jednom pomenemo značaj provođenja higijensko – epidemioloških mjera koje su na snazi. Potrebno je da svi obratimo pažnju na zatvoreni prostor, bliski kontakt, izbjegavati zatvoren i neprovjetren prostor, obavezno nositi maske u zatvorenom prostoru i poštovati razmak od minimalno dva metra. Potom, obavezno je nošenje maski u otvorenom prostoru ako je nemoguće napraviti distancu od dva metra”, kazala je Pilav na konferenciji za novinare.

Naglasila je da je neophodno poštivanje tih mjera kako bi se u narednom periodu moglo zaustaviti širenje virusne infekcije. Također je naglasila značaj vakcinacije s ciljem suzbijanja pandemije, te pozvala građane da se vakcinišu.

“Ukupan udio vakcinisanih iznad 18 godina u Kantonu Sarajevo do sada, uključujući i naše sugrađane koji su primili vakcinu van Kantona Sarajeva, iznosi 27,4 posto stanovnika koji su potpuno vakcinisani, znači primili su dvije doze vakcine. Ukupan broj apliciranih vakcina od marta ove godine kada se počelo sa vakcinacijom je 167.850 doza. Bili bi sretni kada bi dostigli tih nekih 50 posto u nekom kraćem periodu”, rekla je Pilav.

Kako je kazala, jedini način zaustavljanja epidemije i spašavanja zdravlja je vakcinisanje, napominjući da je svaka vakcina dobra.

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pitić istakla je da zabrinjava broj novozaraženih u KS.

“Danas smo imali 172 nova slučaja od 905 testiranih, što je skoro jedna petina. Zabrinjava broj slučajeva, ali zabrinjava i broj smrtnih ishoda. U posljednja 24 sata imali smo pet preminulih naših sugrađana, koji je jedan od indikatora koji se pomnije prati. Naših 15 sugrađana je na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji. Sve nam ovo pali crvene lampice”, rekla je Pitić te dodala:

“Ono što stalno napominjemo, nekih dvadeset mjeseci je da poštivanje osnovnih preventivnih epidemioloških mjera nije skupo. To je jedini način koji nas ništa ne košta osim malo našeg truda. Mi moramo još uvijek nositi maske, i biti udaljeni jedni od drugih dva metra. Prostorije u kojima boravimo moramo provjetravati, moramo voditi računa o ličnoj dezinfekciji. To je nešto s čime se moramo naučiti živjeti”, kazala je Pitić.

Na kraju je apelovala na građane da se odazovu vakcinaciji i da prime jednu od dostupnih vakcina.

“Zabrinjavajuće je da naši sugrađani mlađe životne dobi obolijevaju i to od teških kliničkih slika, čekajući neku obećanu vakcinu. Zato apeliram da se koriste vakcine koje imamo, da ništa ne čekamo. Čekajući izlažemo se mogućnosti da se razbolimo”, upozorila je Pitić.