Francuska

Od koronavirusa preminula djevojčica, nije imala druge bolesti

korona

Preminula Julie se u bolnicu javila u subotu zbog kašlja koji se u ponedjeljak pogoršao, ali prvi test na korona virus bio je negativan. Test narednog dana, u utorak, bio je pozitivan

Od posljedica zaraze korona virusom umrla je 16-godišnja djevojčica u Francuskoj i ona je najmlađa žrtva pandemije COVID-19 u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Julia A. preminula je u utorak navečer nakon što je četiri dana imala kašalj. Djevojčica nije imala druge zdravstvene probleme. Bila je hospitalizirana u bolnici Necker u Parizu, a inače je iz pariškog predgrađa Essonnea.

“Od početka su nam govorili da korona virus ne utiče na mlađe osobe. Vjerovali smo u to, poput svih drugih ljudi“, kazala je ožalošćena majka Sabine za televiziju France 24.

Preminula Julie se u bolnicu javila u subotu zbog kašlja koji se u ponedjeljak pogoršao, ali prvi test na korona virus bio je negativan. Test narednog dana, u utorak, bio je pozitivan.

Šef Zavoda za zdravstvo u Francuskoj Jerome Salomon kazao je da je zarza korona virusa kod mladih osoba veoma rijetka, ali da se uglavnom javlja kao viralna infekcija resporatornog trakta i to u ekstremnoj formi.

Među najmlađim žrtvaka pandemije korona virusa u svijetu su trogodišnji i šestogodišnji mališani iz Irana, 17-godišnjak iz Louisiane (SAD) i 18-godišnjak iz Velike Britanije.

U Francuskoj je korona virusom zaražena 29.581 osoba, a od posljdica zaraze umrlo je 1.698 oboljelih, podaci su Univerziteta “Johns Hopkins“.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u Kini, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta proglasila globalnu pandemiju.

U svijetu je korona virusom zaraženo 542.700 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je 24.300, a izliječeno je 124.300 oboljelih.