Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. glumac

Štukan po povratku u Sarajevo: Bitno je da se ova priča čuje, da ispadnu glupi kao što jesu

Foto: Screenshot/Avaz

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio, kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena “negativna procjena bezbjednosnog rizika

Bosanskohercegovački glumac i pisac Feđa Štukan sletio je na sarajevski aerodrom 24. juna u poslijepodnevnim satima, nakon što mu nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju.

-Ne znam zašto, ali mislim da mi je odbijen ulazak zbog kritika vlasti u Srbiji. Dok je ova garnitura vlasti ne znam da li ću moći ući u Srbiju, kazao je Štukan nakon dolaska u Sarajevo.

On je dan ranije zadržan na beogradskom aerodromu, zbog “negativne procjene bezbjednosnog rizika”.

“Nema veze sa zdravim razumom”

-To se čekalo da se nešto pokrene, a imam osjećaj da je to tinjalo dugo godina kod nacionalista. Čekalo se nešto da se to ocrni, ne vidim nikakav drugi razlog da se proglasim nacionalnom prijetnjom po sigurnost. To nema veze sa zdravim razumom. To sada znači da kao prijetnja po srpsku sigurnost, a nije objavljen nikakav rok do kada to traje. Mislio sam da je godina dana, a godina je prošla. Da li je pet ili deset, nemam pojma, istakao je.

Dodao je da ima advokatski tim, koji čine profesionalci i da su mu kazali da vlasti u Srbiji nemaju nikakav razlog da ga zadržavaju i maltretiraju te je zbog toga pristao da radi s njima.

-Oni će nastaviti da rade u tom pravcu. Znamo da nećemo pobijediti na sudu nijednom, ali nije to bitno više, ali je bitno da se ova priča čuje, da ispadnu glupi kao što jesu i destruktivci koji su poklekli. Sve je ostalo politika, koja je paravan za premještanje budžetskog novca na vaše račune, kazao je, prenosi Avaz.

Naglasio je da je dobio dokument koji je formalan i na kojem nema nikakvih detalja zašto se to dešava.

-To je prva stepenica sad, bitno je da imamo papir na osnovu kojeg se može nešto uraditi, a sada ćemo vidjeti šta će se uraditi. Takvi dokumenti se izdaju, na jednu dvije, tri ili pet godina, sada znamo da godina nije, ne znamo da li je na više ili je na neodređeno. Mislim da ne možemo pobijediti privatnu sudsku mašineriju, ali smo toga svjesni, ali ćemo ovo pokazati pred svijetom, zaključio je.

Drugo zadržavanje u Srbiji

Štukanu po zadržavanju nije odmah rečeno zbog čega je zadržan, ali je u dokumentu koji je kasnije dobio, kao razlog zabrane ulaska u Srbiju navedena “negativna procjena bezbjednosnog rizika”.

Feđa Štukan je u julu prošle godine zadržan šest sati pri izlasku iz Srbije, nakon što je podržao proteste “Srbija protiv nasilja”. Protesti su se održavali svake sedmice poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše djece.

Tada mu nije izdat nikakav dokument već mu je usmeno rečeno da ima zabranu ulaska ali ne i do kada.

Festival “Krokodil” je na Instagramu je prenio Štukanovu izjavu neposredno nakon što su ga, kako je kazao, izveli iz reda na aerodromu u Beogradu.

Naveli su kako se bh. glumac uputio za Beogad kako bi 23. juna nastupao na ovom festivalu.