Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće

Sud BiH odbio žalbu SNSD-a, blizu su da izgube četvrtog delegata u Domu naroda

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Izvjesno je da će o petom izaslaniku Kluba srpskog naroda u Domu naroda odlučivati žrijeb, no neizvjesno je što će se desiti s formiranom vlasti

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije (CIK) koje je krajem maja ponovno priznalo listić PDP-a za Dom naroda Parlamenta BiH, potvrđeno je iz CIK-a.

Podsjetimo, krajem maja CIK je donio odluku s pet glasova za i dva protiv kojom je priznao sporni listić PDP-a.

Sada lista PDP-a sada ima 12 glasova, koliko i lista SNSD-a, pa slijedi da će se peti delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda PS BiH birati ponovo.

Izvjesno je da će o petom izaslaniku Kluba srpskog naroda u Domu naroda odlučivati žrijeb, no neizvjesno je što će se desiti s formiranom vlasti.

Ukoliko dođe do žrijebanja i delegatski mandat ode u ruke PDP-u, prvi put u historiji izbornog sistema BiH CIK će biti u “neobranom grožđu” jer će morati da sprovede rezultate izbora, odnosno da oduzme mandat Snježani Novaković Bursać i dodijeli ga Nenadu Vukoviću iz PDP-a.

Međutim, CIK BiH je u problemu jer ne znaju na koji način bi mogli da Novaković Bursać oduzmu mandat, jer u postojećem Izbornom zakonu BiH ne postoji član koji definiše kako treba da se postupi u slučaju da se jednoj listi/kandidatu oduzima mandat, da bi se dodijelio drugoj listi/kandidatu.

Problem leži i u tome da Novaković Bursać nije prekršila nijedan član zakona koji propisuje kada neki izabrani funkcioner gubi mandat.