BiH

Republički štab za vanredne situacije

Stupaju na snagu sutra: Ovo su nove mjere u Republici Srpskoj

07/04/2021
Foto: BL portal

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se zbog povećanog priliva pacijenata oboljelih od virusa korona konstatno vrši reorganizacija u zdravstvenim ustanovama

Štab za vanredne situacije Republike Srpske odlučio je da od četvrtka, 8. aprila ponovo mogu raditi fitness centri i slični objekti, kao i objekti u kojima se priređuju igre na sreću.

U okviru svojevrsnog ublažavanja restriktivnih protuepidemijskih mjera Štab je najavio i mogućnost da se od narednog ponedjeljka nastavi odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama osnovnih škola, za učenike od 6. do 9. razreda osnovnih škola, kao i odvijanje vaspitno-obrazovnog rada u prostorijama srednjih škola i visokoškolskih ustanova.

Štab za vanredne situacije donio je jučer i Zaključak o organizovanju procesa rada javnih zdravstvenih ustanova za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj, kojim se uređuje organizovanje procesa rada i angažovanje lica zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama RS, raspored radnog vremena, korištenje odmora između dva uzastopna radna dana, sedmičnog odmora i godišnjeg odmora za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom novog virusa korona u ovom entitetu.

Šeranić: Naloženo osnivanje dnevnih bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da se zbog povećanog priliva pacijenata oboljelih od virusa korona konstatno vrši reorganizacija u zdravstvenim ustanovama.

Istakao je da je kroz mjere Republičkog štaba naloženo i osnivanje dnevnih bolnica pri domovima zdravlja.

“Cilj je da se pruži što bolja zdravstvena zaštita. Već su odgovorili Derventa, Bijeljina, Trebinje, kao i sve one lokalne zajednice koje imaju povećan broj oboljelih. Sve to radimo kako bi se obezbijedila što kvalitetnija usluga”, rekao je Šeranić za RTRS.

Šeranić je rekao da je Fond zdravstvenog osiguranja obezbijedio besplatno liječenje za sve građane Srpske.

“Sve su ovo važne stvari za naše građane. Mi zdravstvenu zaštitu obezbijeđujemo i kroz doprinose, kao i kroz budžet”, izjavio je on.

Naglasio je da je u globalnom sistemu došlo do problema sa distribucijom vakcine.

“Nailazimo na velike izazove i očekujemo da ćemo imati više vakcina na sedmičnom nivou. Samo se naukom i stručnošći možemo boriti protiv pandemije”, rekao je Šeranić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.