Suada i Olga su ustale da odbrane duh suživota u Sarajevu

most suade i olge – polaganje cvijeca1
FOTO: I. Kralj

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na mostu “Suada Dilberović – Olga Sučić”, predstavnici Grada Sarajeva, Kluba Sarajlija iz Dubrovnika te sarajevskih općina Centar i Novo Sarajevo prisjetili su se danas prvih žrtava opkoljenog Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način građani i predstavnici institucija obilježili su 25. godišnjicu od pogibije Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, hrabrih učesnica demonstracija za mir 1992. godine.

“Ovo su prve žrtve u Sarajevu koje su nedužno pale i koje su označile početak apokalipse i stradanja Sarajeva koje je, nažalost, trajalo četiri godine. Bilans tog stanja je jako tragičan – 11.541 mrtvih, preko 50.000 ranjenih, tako da je ovo mala, simbolična kap onoga što je prije 25 godina Sarajevo doživjelo”, rekao je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Istakao je da je na ovaj dan važno podsjećati iz dva razloga.

“Prvi je da je historija učiteljica i onima koji to negiraju uvijek će se ponovo isto desiti. S druge strane, važno je podsjetiti da su obični ljudi, poput Olge i Suade bez ikakvog razmišljanja stali da odbrane tradiciju Sarajeva, komšijski duh suživota, prijateljstva i da kažu da je Sarajevo bilo i da će biti onakvo kakvo treba biti. One su i umrle zbog toga”, poručio je Gavrić.

Zajedno s predstavnicima Grada Sarajeva, vijenac su položili i predstavnici Kluba Sarajlija iz Dubrovnika.

Mirza Hebib, koji je ispred Kluba Sarajlija iz Dubrovnika simbolično u rijeku Miljacku bacio buket cvijeća istakao je da su Dubrovnik i Sarajevo gradovi koje je historija spaja po lijepim događajima iz srednjeg vijeka, ali i po ružnim iz novije historije dva grada.

“Nastavljamo prakticirati doći u Sarajevo 5. aprila, položiti cvijeće i baciti buket u Miljacku u spomen na Suadu Dilberović i da se ne ponovi nikome nikada ovako nešto”, rekao je Hebib.

Nekadašnji Most Vrbanja danas je poznat kao Most Suade i Olge. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih “Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši.”

Most je prvobitno preimenovan u Most Suade Dilberović (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo bio preimenovan u Most Suade i Olge (3. decembar 1999. godine).

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.