Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke enklave Srebrenica i Žepa

Subašić: Iako smo preživjele i doživjele genocid, spremne smo pružiti ruku pomirenja

munira subasic
Foto: Screenshot

“Majka Bošnjakinja i majka Srebrenice nije sjela da plače. Digli smo svoj glas, probudili čitav svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena”, kaže Subašić

Predsjednica Udruženja Pokret ‘Majke enklave Srebrenica i Žepa’ Munira Subašić zahvalila je, danas na komemoraciji u Potočarima, svim državama članicama Generalne skupštine UN-a koje su glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i poručila ‘neka znaju da pripadaju čovječanstvu’.

-Za one koji nisu glasali ili su bili suzdržani vjerovatno će doći vrijeme da i oni glasaju, kad to bude trebalo. Ako ne, neka se stide – naglasila je Subašić.

Ističe da je preživjela genocid. Ubijena su 22 člana njene uže porodice, među njima i njen najmađi sin te muž. Ubijeni su i brojni drugi, samo zato što su bili muslimani.

-Ipak, majka Bošnjakinja i majka Srebrenice nije sjela da plače. Digli smo svoj glas, probudili čitav svijet da kažemo da su naša djeca nevino ubijena, da se ovo što se nama desilo ne desi više nikada i nikome. Nažalost, dok ja ovdje stojim, mnoge majke plaču u Ukrajini, Palestini i na drugim mjestima. Svijet šuti, ništa ne radi. Često, mi majke kažemo da svijet i Evropa nisu ništa naučili. Poslije holokausta, svi su rekli – nikad više – naglasila je.

Podsjeća da je, padom Srebrenice, ostalo 5.500 djece siročadi. Djeca su gledala kad im ubijaju oca i brata, kad im siluju majku i sestru. Preživjeli su genocid, a neka djeca su se i rađala poslije smrti oca.

-Mi majke uspjele smo djecu koja su preživjela genocid da odgojimo bez mržnje i bez osvete. Da budu najbolji, bez obzira gdje se nalazili. To je ponos majke Bošnjakinje, ponos majke Srebrenice. Sve majke svijeta trebalo bi da uče od nas – kazala je.

Subašić ističe da su, iako preživjele i doživjele genocid, pružile ruku pomirenja svim majkama na Balkanu i u čitavom svijetu.

-Kazale smo da svaka majka koja je izgubila dijete gdje god se nalazila i kako se god zvala i kome god pripadala samo je majka i ništa više. Često se sastajemo sa svim majkama koje su izgubile djecu, razgovaramo da vidimo šta možemo učiniti za bolje sutra. Često kažem da su razlike dobre, ali podjele nisu. Dijelimo se na dobre i na loše ljude – kazala je.

Munira Subašić podsjetila je i sa današnjeg skupa da je veliki broj ratnih zločinaca još na slobodi i da slobodno šetaju Srebrenicom i Podrinjem, ‘i nekad nam se smiju u lice’.

-Žao mi je što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije bio sponzor Rezolucije, pa da živimo zajedno poštujući jedni druge – poručila je tokom obraćanja na komemoraciji u Potočarima, upriličenoj na 11. juli – Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Munira Subašić, zajedno sa ostalim majkama Srebrenice i Žepe, bori se sve ove godine za istinu i pravdu. Uoči donošenja Rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, bila je u New Yorku i na tom mjestu ponovo je ukazala na važnost donošenja Rezolucije o Srebrenici.