Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Graciela Gatti Santana

Predsjednica MRMKS: Divim se snazi preživjelih Srebreničana zbog njihovih težnji za pravdom

Graciela Gatti Santana
Foto: N1

Santana ističe da procesuiranje odgovornih za genocid i druge zločine ostaje i dalje ključno za proces pomirenja

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana, tokom obraćanja na komemoracije u Potočarima, podsjetila je da se ukop posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava danas dešava prvi put otkako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala Rezoluciju u Srebrenici podsjećajući na zastrašujuće događaje iz jula 1995. godine koji su potresli savjest čovječanstva.

Santana podsjeća da su za nekoliko dana tokom genocida u Srebrenici ubijene hiljade odraslih muškaraca i dječaka, a više od 30.000 žena, djece i starijih osoba prisilno izmješteno iz mjesta življenja, što su nezapamćeni događaji u dotadašnjim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Haški tribunal i Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove su se, rekla je ona, primarno bavili odgovornošću pojedinaca za počinjene zločine te je u više sudskih predmeta, za zločin genocida osuđeno sedam visokopozicioniranih vojnih i političkih dužnosnika, od toga njih pet na kaznu doživotnog zatvora.

Ona je uvjerena da će nakon Međunarodnog rezidualnog mehanizma domaće pravosuđe pozivati počinioce na odgovornost za ovaj zločin, u čemu će imati pomoć Međunarodnog rezidualnog mehanizma u procesima za genocid i druge zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije.

Santana ističe da procesuiranje odgovornih za genocid i druge zločine ostaje i dalje ključno za proces pomirenja i da je veoma bitna izgradnja obrazovnog sistema koji će sprečavati negiranje zločina te veličanje osuđenih zločinaca.

Održavanje narativa o veličanju odgovornih počinilaca je po njenim riječima zamka održavanja stalnih nacionalnih napetosti, što nije i neće donijeti ništa dobro nikome u regionu.

Da bi cvjetali povjerenje i pomirenje, ključno je prihvatanje zaključaka Rezolucije, pravilno educiranje o ratnim događajima i sjećanje na nevine žrtve gdje god je to moguće, kao i čvrsto odbacivanje narativa koji produbljuje podjele.

Santana je izrazila divljenje snazi preživjelih srebreničkih žrtava zbog njihovih stalnih težnji za pravdom. Također je rekla da iskreno saosjeća s porodicama žrtava a naročito s onim čiji će članovi danas naći konačan smiraj poslije toliko godina od stradanja u genocidu.