Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Subvencija 210 KM po djetetu: Za 850 djece manje cijene u privatnim vrtićima

kordic vrtici
FOTO: Fena

U Gradskoj vijećnici Mostara potpisani su ugovori o subvencioniranju smještaja djece u deset privatnih predškolskih ustanova na području grada, što će obuhvatiti 850 djece.

Ugovorom je za cjelodnevni program djeteta roditeljima definirana cijena od 200 maraka, dok je za cjelodnevni jaslički program cijena 220 maraka. Ostatak od 210 maraka po djetetu subvencionirat će Grad Mostar, a godišnje će biti potrebno izdvojiti oko milion maraka.

Gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se radi o povijesnom trenutku za Mostar.

– Ovu temu zajedno smo počeli komunicirati prije godinu dana kada smo razmišljali kako povećati i poboljšati kvalitetu usluge u predškolskom odgoju u Mostaru. Svjedočili smo dugo godina nesređenom sistemu, odnosno nedostatku mjesta u ustanovama za predškolski odgoj. Danas svjedočimo odluci koja je donesena na Gradskom vijeću gdje se prepoznalo da kapacitete koji nedostaju u javnim ustanovama možemo riješiti uvođenjem privatnih ustanova u sistem – istaknuo je Kordić.

Kako je pojasnio, od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uslove, a 850 djece imat će pravo na subvenciju od Grada Mostara.

– Mislim da smo na pravom putu. Čestitam svima koji imate privatne vrtiće jer ste u vrlo kratkom roku zadovoljili standarde koje je Grad tražio. Naša je obveza sada pratiti odluku i u procesu primjene vidjeti gdje imamo dodatnog prostora za poboljšanje – rekao je Kordić.

Kao direktan rezultat ove odluke spomenuo je i dodatnih petnaest odgajatelja koji su se zaposlili u privatnim vrtićima.

– Ljudi koji su bili na Zavodu za zapošljavanje i čekali svoja mjesta, ovim činom i današnjim potpisom dobili su radna mjesta što me izuzetno veseli. To je direktan rezultat ove odluke. Osim toga, 850 porodica kroz ovu će odluku biti potpomognuto. Mislim da je ovo fantastična demografska mjera – dodao je on.

Kako je naveo, nastavit će poticati i preostale privatne vrtiće da u što kraćem roku zadovolje uslove kako bi i oni bili dio sistema.

– Ovo ne znači da Grad Mostar neće nastaviti razvijati kapacitete javnih ustanova. Važno je da imamo balans javnog i privatnog sektora jer će to osigurati da nivo predškolskog obrazovanja ostane na vrhunskom nivou, što nam je u konačnici svima cilj – zaključio je Kordić.

Ivana Brkljača iz Dječjeg vrtića ”Čudesna šuma” izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, naglasivši kako je cijela priča okrenuta ka tome da se pomogne roditeljima.

– Spoznali smo u jednom trenutku da više ne možemo, kao predškolske ustanove, funkcionirati s cijenama koje imamo, a zbog inflacije bi cijene trebale biti puno više. Naišli smo na otvorenost Grada za pregovore, razgovore, promišljanja i konstruktivno smo raspravljali. Veseli nas što se o svakom našem prijedlogu razmislilo i što se tražilo zajedničko rješenje u korist roditelja, djece i cijele zajednice – rekla je Brkljača.

Kada je riječ o uslovima za subvenciju, Brkljača je pojasnila da je Grad ponudio najminimalnije uslove iz pedagoških standarda i normativa.

– Tražio se dovoljan broj odgajatelja po grupama, broj djece u grupama te drugi materijalno-tehnički uslovi. Vjerujem da su kolege, koje nisu ispunile uslove, vrlo blizu i da će nam se i oni priključiti – zaključila je Ivana Brkljača.