Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šućur: Postoji realna opasnost da je kompletna vlast u Federaciji BiH neustavna

slavisa sucur (3)

Zaista postoji realna opasnost, bez da išta kalkulišem, na osnovu tumačenja odluke Ustavnog suda FBiH, da je kompletna vlast u Federaciji BiH neustavna, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

On je ovo rekao nakon najave Kluba SNSD-a da će, a po ranijim najavama predsjednika RS-a Milorada Dodika, od Ustavnog suda BiH tražiti proglašenje neustavnim svih zakona i akata donesenih od 2014. godine zbog nepopunjenosti Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

”Ne mogu prejudicirati odluku Ustavnog suda BiH. Ali, po menii postoji razlog za bojazan i ja to javno govorim od odluke Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da po njima Dom naroda treba da broji 58 delegata/izaslanika i da Klub srpskog naroda treba da broji 17 delegata, odnosno da se sve većine računaju u odnosu na to. Njihovo je tumačenje otvorilo prostor, a i neke izjave u javnosti predsjednika Ustavnog suda BiH su jasno indicirale da ako bi neko postavio pitanje legitimnosti svega što se dešava u FBiH da bi se i oni držali istog principa kojeg su se držali u ovoj presudi. To za mene stvara otvoreno razlog za bojazan”, upozorio je Sućur.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH naveo je kako je imao o svim problemima razgovore i sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u BiH i sa ljudima iz drugih klubova naroda, drugih stranaka i da su svi oni vrlo dobro svjesni da postoji problem, ali da, kaže Šućur, nisu pokazali nimalo volje da se problem riješi.

”Mi smo razmišljali o tome da pokrenemo ovo pitanje kod Ustavnog suda, ali smo smatrali da je to preopasno i neozbiljno i ocijenili smo da je bolji pristup da oni koji mogu tu situaciju razriješe bez da dovodimo cjelokupnu Federaciju BiH u ustavnu krizu. Mi smo pokazali dobru volju, insistirali smo i da OHR i vlasti u FBiH, odnosno Vlada, nadležna ministarstva i Parlament FBiH rade na tome da se dođe do rješenja koje će spriječiti takvu situaciju u kojoj bi bilo dovedeno pitanje legitimnosti vlasti i odluka. Ono što je žalosno, tragično svi su se oglušili na to i sada dolazimo u poziciju koja u po meni potencijalno veoma opasna”, upozorio je Šućur.

Navodi da ako se pročitate presudu Ustavnog suda FBiH po zahtjevu Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH za pokretanje procedure zaštite vitalnog interesa oko Zakona o državnoj službi da ta odluka vrlo jasno implicira da postoje problemi, da li je vlast u Federaciji uspostavljena na ustavan način.

”Evo jedan vrlo konkretan primjer: prvi korak u uspostavi izvršne vlasti je izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH. Lista se bira tako što kandidate daju klubovi naroda. Klub srpskog naroda je predložio Milana Dunovića sa sedam glasova od nas 13 izabranih, a rečeno je da to čini većina Kluba. Po tumačenju Ustavnog suda BiH većina je minimalno devet. Ako nema kandidature Dunovića, nema ni liste, nema ni Marinka Čavare ni Melike Mahmutbegović, a oni su ti koji su Vladu FBiH imenovali. Zaista postoji realna opasnost bez da išta kalkulišem, da to tumačenje stvara veliku opasnost da je kompletna vlast u FBiH neustavna”, rekao je Šućur.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH rekao je da se ljetos počelo nešto sa razgovorima oko rješavanja pitanja popune Kluba srpskog naroda.

”Imali smo sastanke, trebali smo u maju – junu imati razgovore, a dogovarali smo da organizujemo sastanak sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH jer oni su ti u principu pozvani da kažu šta je to što njima prai smetnju da izvrše popunu kantonalnih skupština na isti način kako vrše popunu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Oni sa lista praktički popunjavaju Predstavnički dom da daju minimalnu kvotu Srba. To se može uraditi u kantonalnim skupštinama i automatski bi bio popunjen Dom naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Šućur.

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH navodi da bi ovu situaciju trebao da razriješi OHR jer bi on jedini mogao riješiti problem nepopunjenosti Kluba srpskog naroda u ovom mandatu.

”OHR treba da u ovom momentu izvrši popunu Kluba srpskog naroda. To je moguće. To može OHR uraditi. Za naredne mandate to treba da radi Vlada FBiH koja ima odgovornost i kapacitete promjene Ustava i zakona kroz Parlament FBiH, sve političke stranke u FBiH jer ovdje se ne radi o pravima Srba i Kluba srpskog naroda. Ovdje se radi o ustavnoj krizi. Ja inistiram na principu da svi to treba da shvate i da se pozabave time”, poručio je Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Naime, nakon općih izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano je 13 od potrebnih 17 delegata srpskog naroda. Preostala četiri mjesta ostala su upražnjena jer u deset kantonalnih skupština u FBiH među izabranim poslanicima nije bilo više izabranih predstavnika srpskog naroda.