Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda

Šućur: Podržavam usvajanje odluke o privremenom finansiranju FBiH, ali ne i budžeta

slavisa_sucur444

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH trebao bi donijeti odluku o privremenom finansiranju FBiH u periodu januar-mart, odnosno zaključno sa 31. martom, ali ne i usvajati budžet FBiH za 2019. godinu, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Slaviša Šućur, predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Govoreći o legitimitetu i legalitetu zasjedanja Doma naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu Šućur je rekao da tu postoje dva momenta.

“Postoji presuda Ustavnog suda BiH koja se odnosila na sličnu situaciju, ali u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ono na što se poziva sada u FBiH, što po meni liči na nešto što ima smisla je da je Ustavni sud BiH rekao da je nužno obezbijediti kontinuitet zakonodavne vlasti”, navodi Šućur.

Dakle, naglašava, Ustavni sud BiH je prihvatio da Dom naroda iz prethodnog saziva ima legitimitet pred Ustavnim sudom da pokrene određeni postupak što implicitno ukazuje na to da faktički on ako ima to kao kapacitet, onda ima i sve drugo.

“To je pravno pitanje. Drugo je pitanje političko. Lično nisam spreman da glasam o budžetu, ali jesam spreman da glasam za odluku o privremenom finansiranju FBiH jednostavno sa ciljem da se ne zaustavi život u Federaciji BiH zbog situacije koja je nastala nemogućnošću formiranja novog Doma naroda Parlamenta FBiH. Smatram da je to vrlo bitan princip u politici da ne smije postojati situacija u kojoj postoji apsolutna blokada. Mislim da Dom naroda Parlamenta FBiH iz prethodnog saziva eventualno možemo koristiti kao mehanizam da se ta vrsta blokade i paralize spriječi”, naveo je Šućur.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. To prvenstveno iz razloga jer ne postoji bar odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasada SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

“Oni u principu nisu u ovom slučaju mjerodavni. Mjerodavan je Ustavni sud. To je njihovo mišljenje, a Ustavni sud je taj koji je mjerodavan. Mislim zaista kada čovjek pročita tu presudu implicitno se može reći da mi imamo taj kapacitet. Ja sam razgovarao sa istim ljudima i mene su zvali. Oni su mi rekli da se slažu sa mojim razmišljanjem da postoji pravni osnov, ali da problem postoji u političkom kapacitetu. Na neki način je pravo Doma naroda Parlamenta FBiH da donosi takve dokumente kao što je budžet”, navodi Šućur.

S obzirom da su brojni delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH izabrani na nove pozicije nakon općih izbora 2018. godine postavlja se pitanje da li oni, svi i dalje mogu donositi odluke u federalnom Domu naroda.

“Vjerujte da znam. To je pitanje za Centralnu izbornu komisiju BiH, odnosno za organe koji odlučuju o pitanjima sukoba interesa. Ne mogu dati odgovor na to pitanje”, naveo je Šućur.

Centralna izborna komisija BiH dodijelila je mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH za deset novih delegata koji dolaze iz Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Izbore za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH proveo je i Unsko-sanski kanton, ali izvještaj o tome još nije dostavljen CIK-u BiH.

Inače, do sada su ovjerene kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH iz ukupno sedam kantonalnih skupština i to Tuzlanskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Kantona Sarajevo, Posavskog i Bosanskopodrinjskog kantona-Goražde.

“Njima su ovjerene liste vraćene da provedu posredne izbore i da zatim Centralnoj izbornoj komisiji dostave rezultate. Rezultati još nisu dostavljeni iz USK, ZDK, KS, PK i BPK”, navode u CIK-u BiH.

Iz preostale tri kantonalne skupštine, Kantona 10 (Livanjskog), Hercegovačko-neretvanskog i Srednjebosanskog kantona CIK BiH nije primio kandidatske liste na ovjeru.

“CIK BiH je prema kantonalnim skupštinama koje još nisu dostavile liste na ovjeru uputio i pisanu urgenciju u kojoj su pozvani da ispune svoju obavezu”, naglašeno je iz CIK-a BiH.