Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Onečišćenje okoliša u Lukavcu

Potvrđena optužnica protiv Gangulija i GIKIL-a

gikil

Ganguli je trenutno nedostupan bh. organima krivičnog gonjenja

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo onečišćenje okoliša, Općinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv Debašiš Gangulija (49), doskorašnjeg generalnog direktora Global Ispat koksne industrije Lukavac ( GIKIL) i protiv ovog pravnog lica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ganguli je trenutno nedostupan bh. organima krivičnog gonjenja.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je Ganguli, koji ima indijsko državljanstvo, pred samo podizanje optužnice smijenjen sa funkcije kojuje obavljao te je napustio Bosnu i Hercegovinu nakon što je mu Općinski sud u Lukavcu ukinuo mjere zabrane i vraćena mu je putna isprava. Inače, Tužilaštvo je predlagalo određivanje mjere pritvora.

”U optužnici je Tužilaštvo također predložilo da se Ganguliju odredi mjera jednomjesečnog pritvora te da se za njim raspiše međunarodna potjernica jer je trenutno nedostupan organima krivičnog gonjenja u BiH, o čemu se nadležni sud još nije očitovao. Optuženi je po zakonu, a na što je bio upozoren, bio u obavezi da o svakoj promjeni adrese obavijesti sud ili tužilaštvo, što nije učinio i što dodatno otežava njegovu dostupnost pravosuđu”, naveli su iz Tužilaštva.

Inače, optuženom Ganguliju kao i pravnom licu GIKIL na teret se stavlja da nisu izvršili obaveze iz okolinske dozvole Federalnog ministarstva turizma i okoliša, prema kojoj je GIKIL od 2012. do 2017. godine bio dužan uložiti 111 miliona KM u ekološke projekte koji bi doveli do prestanka emisije štetnih polutanata u zrak, vodu i tlo.

Umjesto toga, navode iz Tužilaštva, GIKIL je dovodio u opasnost zdravlje ljudi, biljaka i životinja.

Tokom 2018. godine u nekoliko navrata došlo je do izlijevanja katrana, amonijačne vode ili drugih štetnih materija u rijeku Spreču i okolinu Lukavca, a utvrđeno je da je emisija štetnih i otrovnih polutanata, od kojih su neki i kancerogeni, dostizala od 500 do 150.000 puta veće vrijednosti u odnosu na dozvoljene granične vrijednosti.

”Također, optuženi su postupali suprotno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, kojim je propisano da se prilikom upravljanja opasnim supstancama ili kada se primjenjuju opasne tehnologije u proizvodnji, moraju preduzeti sve potrebne zaštitne i sigurnosne mjere kojima se opasnost po okoliš svodi na najniži stepen ili se eliminira, te se tako onečišćenjem okoliša konstantno izaziva opasnost po zdravlje ljudi, ali i životinjskog i biljnog svijeta”, naveli su iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je, između ostalog, nadležnom sudu predložilo da se Ganguliju izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti na odgovornoj poziciji u javnim ili privatnih preduzećima u BiH u trajanju od pet godina.